''Номинирани'' събития

Друмеви театрални празници ''Нова Българска Драма''
ежегодно събитие

гр.Шумен,Община Шумен,Област Шумен

Вашата оценка
4.8 от 4 гласа
11.05.2022 г. -
16.05.2022 г.


 
Всяка година от 11 до 16 май в театъра се провеждат Друмеви театрални празници „Нова Българска Драма“, имащи за цел стимулиране и реализиране на драматургични произведения от български автори.
Фолклорни фестивали и събори
Той протича в традиционните три направления: преглед на спектакли, авторски прочит и паралелна програма.
Фолклорни фестивали и събори
Съорганизатори са Министерство на културата, община Шумен, Съюзът на артистите в България, Дирекция “Театър, вариететно и цирково изкуство” към МК, Сдружение “Нова българска драма” и ДКТ “Васил Друмев” – Шумен.
Фолклорни фестивали и събори
Международният фестивал ДРУМЕВИ ТЕАТРАЛНИ ПРАЗНИЦИ НОВА БЪЛГАРСКА ДРАМА има за цел да стимулира създаването и поставянето на сцена на нови драматургични произведения от български автори, утвърждавайки гр.Шумен и театъра му като люлка и продължител на традициите на театралното дело у нас.

ПРЕГЛЕД НА СПЕКТАКЛИ по драматургични произведения на български автори. Прегледът има състезателен характер.

Право на участие във фестивала имат всички професионални театри – държавни, общински, частни, професионални театрални формации от страната и чужбина.

Селекционерът на Фестивала подбира и утвърждава заявените за участие спектакли. Той се определя и утвърждава от общото събрание на Сдружение "Нова българска драма" до 30 октомври на настоящата година.

Селекцията преминава в два етапа:
І-ви етап - до 01 февруари на предстоящата година заявените за участие спектакли се изпращат за селекция на видеоносител.

ІІ-ри етап – до 01 март на предстоящата година – селекционерът на Фестивала гледа на сцената на кандидатстващите театри спектаклите, подбрани от него от І-ви етап на селекцията и утвърждава афиша на изданието.

Заявките за участие се приемат до 1 февруари на предстоящата година на адреса на Сдружение "Нова българска драма" в гр.Шумен по поща или е-mail.

Премиерата на кандидатстващия спектакъл не трябва да е по-късно от 15 февруари на предстоящата година.
Фолклорни фестивали и събори
АВТОРСКИ ПРОЧИТ на непубликувани и непоставяни български пиеси. Текстовете се събират със съдействието на всички театри в страната. Селекционерът на Фестивала определя номинациите в това направление.
Номинираните текстове се представят публично, пред аудитория под формата на дискусионни форуми,семинари,уъркшоп и други формати.

Срокът за кандидатстване на автори с нови текстове е 1 март на предстоящата година.

Журито на Фестивала заедно със селекционера определят една наградата за драматургия или до две поощрения за представените драматургични текстове.

СЪПЪТСТВАЩА ПРОГРАМА – това направление включва представяне на тематични изложби, режисьорски, сценографски, актьорски проекти, пърформанси, семинари, конференции и др.
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Община Шумен
Шуменски театър ''Васил Друмев''Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания