''Номинирани'' събития

Традиционен събор на текето ''Демир баба теке'' с.Свещари
ежегодно събитие

с.Свещари,Община Исперих,Област Разград

Вашата оценка
4.2 от 6 гласа
02.08.2020 г. -
02.08.2020 г.


 
На празникът 2 август по традиция се връзват парцалчета по решетките на прозорците, палят се свещи и се прави курбан. Според легендата алианският светец Демир баба спасил местното население от суша, като намерил извор.
Фолклорни фестивали и събори
Демир баба (от турски Железният баща) е духовен водач на алевиите. Според легендата Демир баба бил надарен с мощ на богатир. Когато веднъж настъпила суша, той бръкнал с ръката си в земните недра и на мястото бликнал извор.
Фолклорни фестивали и събори
Вярва се, че водата му е с лечебна сила и затова се посещава по Гергьовден, Илинден и Димитровден от алевии, мюсюлмани и християни.

Текето представлява седмоъгълна сграда с по-ниско квадратно преддверие, изградени от двулицева суха квадрова зидария от местен пясъчник. Покрито е с полусферичен купол с височина 11 m над нивото на терена.

Изворът се намира в средата на археологическия резерват Сборяново в долината на река Крапинец, в подножието на високо плато в местността Камен рид.

Гробът на Демир баба е разположен в средата на седмоъгълното помещение, ориентиран е с главата на югозапад и има дължина 3,74 m. Изграден е с тухлена зидария с дървена надземна част.

Съществува и друга легенда за Железния баща, според която с две крачки той се изкачвал от извора на платото.

До извора се намира Демир баба теке Алевийско теке, построен според през 16 век, в който се намира и гробницата на Демир баба.
Фолклорни фестивали и събори
Дървеният ковчег, който постоянно е затрупан от дарове, бива показван много рядко и то само пред поклонници-къзълбаши/алевии/.

През месец май традиционно мюсюлманите в България провеждат митинг-сборове в памет на жертвите на Възродителния процес.
Фолклорни фестивали и събори
Хиляди мюсюлмани се събрат на Демир баба теке край Исперих.

През 1970 година Демир баба теке е обявено за паметник на културата от местно значение. През 1991 – 1994 година са реставрирани и консервирани декоративните елементи на сградата, включително стенописите от края на 19 век, покриващи стените и купола във вътрешността на сградата. През 1994 година изгнилият дървен под е подменен с нов.

Организатори: ИАР „Сборяново”, Община Исперих, Област Разград
Читалище „Съзнание” – гр. Исперих ; 08431/2531; 08431/2006;
Телефон: 0885304592 isperih@mbox.digsys.bg


За повече информация :
Честване ''Св. Илия'' на Демир баба теке
Честване ''Хъдърлез'' на Демир баба теке

Община ИсперихАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания