''Номинирани'' събития

Национален събор-надпяване на пенсионерските състави ''Беклемето''
ежегодно събитие

гр.Троян,община Троян,област Ловеч

Вашата оценка
4.1 от 16 гласа
18.08.2020 г. -
19.08.2020 г.


 
Истински празник за жителите на Троян и околността е Националният пенсионерски събор-надпяване, който се провежда всяка година в края на август в Туристически комплекс „Беклемето“.
Фолклорни фестивали и събори
Тук си дават среща хората от третата възраст, дошли от всички краища на страната.
Фолклорни фестивали и събори
Това е един празник на мъдростта, приятелството и незабравимите спомени, а и народът е казал: „Който пее, зло не мисли."

Официалното откриване и провеждане на събора е винаги събота и неделя в местността Беклемето.

Радостно е, че с всяка година броят на участниците в събора се увеличава, затова и надпяването се провежда в рамките на два дни. За пореден път тази проява ще бъде едно духовно присъствие на мъдростта, съчетана с младежка енергия.

Факт е, че ежедневието на хората от третата възраст е трудно и напрегнато. И въпреки това, всяка година те намират сили и възможности да бъдат част от този чудесен празник, да се срещнат със стари приятели и с песните да отпуснат душата и сърцата си.

Участват 60- 70 художествени състави и хорови колективи от цялата страна. Организатори на проявата са Културен клуб на пенсионера – Троян и Община Троян.
Фолклорни фестивали и събори
Жури присъжда награди за :
- I-во място
- II-ро място
- и две трети награди.

Хората в златната възраст показаха отново, че умеят да се веселят, всеотдайни са в това, което правят, и са предали опита си на следващите поколения. На базара освен кебапчетата най-добре вървеше керамиката, разнообразието на стоки бе пъстро, както и предишни години.

На поляната хората се хващаха на хоро винаги, щом мелодията позволяваше, настроението бе на висота, преживяването – незабравимо.

Пак по традиция, същият ден, ще бъде открита и Националната пчеларска среща "Север – юг".
Фолклорни фестивали и събори
Срещата се организира от Пчеларско дружество „Майка“, гр.Троян и Пчеларско дружество „Лавандула“ - Карлово. В програмата на събитието са включени полезни лекции и дискусионен клуб на общински и национални сдружения на пчеларите.

Традиционно гостите на събитието имат възможност да си закупят пчелни продукти със сертификат за качество.

За повече информация :
Община Троян

Троян и Троянски новиниАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания