''Номинирани'' събития

Международен фестивал на спектакли за деца ''Вълшебната завеса''
ежегодно събитие

гр.Търговище,община Търговище,област Търговищка

Вашата оценка
4.3 от 4 гласа
Май 2022

 
За пореден път Търговище е домакин на Международния фестивал на спектакли за деца „Вълшебната завеса”. Той се провежда през м.Май, като програма включва български и чужди спектакли.
Фолклорни фестивали и събори
Децата винаги са били най-близо до театралното изкуство. Те откровено са вярвали в магията на сцената, която материализира техните фантазии.
Фолклорни фестивали и събори
Ето защо през 1999 година ние решихме да организираме и проведем международен фестивал на спектакли за деца "Вълшебната завеса". Изборът на място не е случаен. Преди години в гр. Търговище се провеждаха Национални прегледи на спектаклите за деца.

И днес градът ни отново е център, обединяващ усилията на всички творци да работят в името на децата. Сегашният фестивал цели да разшири своите граници, отваряйки сцена за спектакли от целия свят.
Фолклорни фестивали и събори
В Международния фестивал на спектаклите за деца може да участва всяка професионална театрална формация (държавна или частна), независимо от националността й, ако отговаря на изброените по-долу условия:
- театралната формация трябва да не надвишава 10 души. Всички нейни членове над тази цифра присъстват на фестивала за своя сметка.
- Не е задължително спектакълът да е изграден с традиционни средства.
- За предпочитане е спектаклите да са с актьори, а не с кукли, но не се изключва и участие на кукли.
- Сюжетът може да е класически (приказен) или съвременен.
- Спектакълът може да е изграден върху музикална или танцова основа, клоунада, мим, сенки, с или без текст - без ограничения.
- Спектакълът трябва да е адаптиран за голяма сцена и салон с повече места.
- Не е задължително спектакълът да се играе на български език, но е добре да е изграден със средства, правещи го достъпен за децата в залата. Ако е все пак на български език, това ще бъде добре и за публиката, и за театралната формация.

Селекционерът на фестивала прави подбор на представленията, които ще участват в основната програма. Заявки за участие се подават:
до 01.02. за български трупи;
- до 15.02. за чуждестранните трупи. Българските трупи поемат всички разходи на селекционера за гледане на представление (спане, командировъчни и пътни). Чуждестранните трупи предоставят на селекционера видеокасета от представлението си, фотоси и др. материали, които се изпращат в Драматичен театър . Търговище.
Фолклорни фестивали и събори
PЕГИСТРАЦИЯ:
Всяка трупа, одобрена за участие, попълва регистрационен талон, в който се доуточняват по-нататъшните отношения с фестивала. Всяка трупа следва да осигури представянето си чрез:
- афиши, дипляни, плакати и др. рекламни материали по своя преценка;
- резюме на съдържанието на спектакъла на български и английски език;
- кратка биография на трупата и създателите на това представление.

НАГРАДИ НА ФЕСТИВАЛА:
Фестивалът ще се оценява от жури, предложено от неговия Директор и утвърдено от Оперативния щаб. Ще бъдат присъдени пет награди за най-добри постижения в областта на режисурата, сценографията, музиката и актьорското майсторство;
- за най-добра женска роля;
- за най-добра мъжка роля;
- за режисура;
- за сценография;
- за музика.

ДТ ''ТЪРГОВИЩЕ'' 7700 гр. ТЪРГОВИЩЕ, ул. “Бенсковски “ № 2.
E-mail dots@abv.bg
тел.: +359 601 6 33 77, +359 878 46 00 18; +359 878 46 00 17


За повече информация :
Драматичен театър ТърговищеАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания