''Номинирани'' събития

Международен фестивал на комедийния спектакъл в гр.Габрово
ежегодно събитие

гр.Габрово, община Габрово, Област Габрово

Вашата оценка
5 от 2 гласа
Май 2022

 
Международният фестивал на комедийният спектакъл се провежда в Габрово, през месец май всяка нечетна година. Фестивалната програма винаги включва десет постановки. Той няма конкурсен характер, но ще има награда на публиката.
Фолклорни фестивали и събори
Фестивалът на комедийният спектакъл ще постави началото на празненствата свързани с деня на Габрово.
Фолклорни фестивали и събори
Следващите 10 дни в Габрово може да посетите, станалите традиционни за празниците карнавал-ревю и конкурс за живи котки, възстановка на походът на Рачо Ковача от Боженци до Габрово, много изложби, концерти и съпътстващи мероприятия.

Габрово е град с богат и изключително разнообразен културен живот. Всяка година тук се провеждат Майски културни празници.

Това са дни и седмици, в които градът живее по-динамичен и празничен живот, наситен с много културни събития, с многохилядни гости от страната и чужбина.

В центъра на празниците са изявите на уникалния и единствен в света Дом на хумора и сатирата и Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата, протичащо под надслов: “Светът е оцелял, защото се е смял”.

Пъстроцветно карнавално шествие е кулминацията на тържествата. Той е най-масовият весел празник за габровци и гости, възникнал на основата на габровската Олелийня, втъкал в себе си европейското влияние чрез маскените балове на различните гилдии от 30-те години на века, прекъсван досега само по време на Втората световна война и в годините 1990-1997.

Този празник е възроден през 1998 г. с участие на Делегацията на ЕС в България.
Фолклорни фестивали и събори
За провеждането на карнавала и за карнавалното училище за младите габровци са подготвени два проекта по програмата “Европа пред ЕС”. През 2000 г. Габрово е приет за член на Асоциацията на европейските карнавални градове с център Холандия и е посетен лично от г-н Хенри ван дер Кроон - президент на асоциацията.

ДТ „Рачо Стоянов“ е основан на 10 октомври 1945 година. В неговата творческа биография са вписани имената на бележити актьори като Невена Коканова, Виолета Минкова, Лъчезар Стоянов, Катя Зехирева, Венцислав Кисьов и Илия Костадинов.
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
ДТ ''Рачо Стоянов'' гр.Габрово


Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания