''Номинирани'' събития

Храмов празник на Лясковският манастир ''Св.Св. Петър и Павел''
ежегодно събитие

гр.Лясковец,Община Лясковец,Област Велико Търново

Вашата оценка
4.6 от 5 гласа
29.06.2020 г. -
29.06.2020 г.


 
Храмов празник в Деня на светите светите апостoли Петър и Павел - 29 юни. Намира се а височината край град Лясковец и построен върху скалите в източния край на Арбанашкото плато.
Фолклорни фестивали и събори
Петропавловският манастир (известен още и като Лясковски)
е един от 14-те манастира в околностите на Велико Търново, които са били построени по време на Второто българско царство (12-14-ти век).
Фолклорни фестивали и събори
Манастирът, кръстен на Светите братя Петър и Павел, е един от най-добре запазените манастири от това време, за което със сигурност е допринесла неговата недостъпност.

Той се извисява над високите и непристъпни скали на Арбанашкото плато, на около 6км североизток от Велико Търново.

Манастирът и особено неговата 31-метрова камбанария се открояват забележимо на фона на хоризонта, напомняйки на тайнствен средновековен замък.

В момента, в който човек се изкачи до манастира, терасата му разкрива великолепна гледка към Дунавската равнина и Стара планина.

От тук започва подготовката на въстанието през 1185 г. за освобождаване на България от византийско робство.

Според една от легендите, в чест на това събитие е основан манастирът ”Св. Св. Петър и Павел”, известен с името Петропавловски.

При падането на България под турско робство, манастирът не остава в запустение. През тези години той поддържа връзки с руски манастири и негови пратеници няколко пъти посещават Русия.

През 1662г. той се прославя дори и извън пределите на Османската империя и славата му стига до Русия, подтиквайки руският император Петър Велики да дари манастира с позлатено Евангелие.

По време на турското робство, манастирът взима активно учстие в националосвободителни борби на българския народ, което може да се обясни както с неговата близост до старата столица, така и с трудната му достъпност.

Така например, известното възстание на търновската вдовица Мара, водено от нейния син Стоян и съратника му Мирчо е запланувано през 1700г. в манастира и е тръгнало по-късно оттук, като самият игумен Софроний е един от организаторите му.

Освен това Петропавловският манастир е укривал въстаници, бягащи от турските потери и е давал среща на известни национални герои като:
- Васил Левски, Матей Преображенски Миткалото, Георги Измирлиев, Иван Панов Измирлиев и Бачо Киров Петров.
Фолклорни фестивали и събори
През 1856 г. в манастира се събира и тръгва на бой срещу потисниците четата на Капитан дядо Никола.

Шест години по - късно от тук тръгва Хаджиставревата буна (бунт). Голяма слава и известност манастирът добива, след като през 1873 г. търновският митрополит Иларион Макариополски успява да осъществи създаването на духовно училище на това място.

Освен участието си в освободителните борби, през 1874г. митрополит Иларион Макариополски отваря първата българска семинария в манастира, която продължава да съществува до 1885г.
Фолклорни фестивали и събори
Разрушително земетресение през 1913 г. срутва до основи старата манастирска църква и заличава скъпи творби на българското изобразително изкуство. Днес църквата е възстановена, а в двора на манастира има малък параклис ”Св. Троица”.

Актуален телефон за връзка : 0879965923Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания