''Номинирани'' събития

Храмов празник на Мерданският манастир ''Св. 40 мъченици''
ежегодно събитие

с.Мерданя,Община Лясковец,Област Велико Търново

Вашата оценка
4.4 от 5 гласа
09.03.2021 г. -
09.03.2021 г.


 
Мерданският манастир “Св. четиридесет мъченици” е разположен в източния край на село Мерданя, Великотърновско, непосредствено до шoсето свързващо гр. Велико Търново и Елена.
Фолклорни фестивали и събори
На около 1.5 км. от сегашния манастир в местността Ушите са намерени развалини от средновековен манастир. За тях се предполага, че са от времето на Иван Асен II.
Фолклорни фестивали и събори
При завладяването на България от Османската империя този манастир е бил разрушен, а имотите му са минали в ръцете на турски бейове.

В средата на 19-ти век богатият еленчанин, Хаджи Кесарий Хорозов изкупува бившите манастирски имоти.

През 1853г. построява църквата и жилищните сгради със собствени средства и става игумен на новооткрития манастир.

Църквата е еднокорабна сграда с обширно предверие и висок купол. Първоначално не е била изографисвана. След реставрацията й през 1982-1984г. е изрисувана със стенописи. Запазени са някои икони от 19 век, рисувани предимно от представители на Тревненската школа като Зограф Ценю Симеонов.

По време на освободителните борби на българите, игуменът Кесарий Хорозов учавствува във Велчовата зевера, а по-късно става сподвижник на Васил Левски.
Фолклорни фестивали и събори
Архимандрит Хаджи Кесаров е завършил духовна семинария в Букурещ, което не му пречи да се прояви и като умел строител – чешмата, която построил в двора, както и високите зидове, с които оградил манастира, се ползват и до днес.

Игуменът открил и вечерно килийно училище в манастира, което се посещавало от жители както на Мерданя, така и на околните села.

След смъртта на Хаджи Кесарий през 1893г. повечето от монасите напуснали манастира, който постепенно западнал. По-късно бил ремонтиран и превърнат в девически манастир, какъвто е и до ден днешен.

В него и днес са пазят някои икони от 19 в., рисувани предимно от представители на Тревненската школа, между които и творби на зограф Ценю Симеонов.
Фолклорни фестивали и събори
За контакти : тел. 0619/ 6 22 79Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания