''Номинирани'' събития

Храмов празник на Гигинският манастир ''Свети Безсребреници Козма и Дамян''
ежегодно събитие

с.Гигинци, община Брезник, Област Перник

Вашата оценка
4.5 от 13 гласа
01.11.2020 г. -
01.11.2020 г.


 
Гигински манастир "Свети Безсребреници Козма и Дамян" (Църногорски манастир), находящ се на 6 км. от село Гигинци. Mанастирът се намира на 60 километра западно от София, над с. Гигинци, западно от гр. Перник.
Фолклорни фестивали и събори
Църквата възпоменава двама свети безсребърници, носещи името Козма и двама, носещи името Дамян: Св. безсребърници Козма и Дамиан († 284), чествани на 1 юли и Свети безсребърници и чудотворци Козма и Дамян, чествани на (1 ноември).
Фолклорни фестивали и събори
Гигински манастир "Свети Безсребреници Козма и Дамян"
Разположен е в подножието на черногорския връх Китка (1118 м надморска височина), в близост до селата Гигинци (4 км), Еловдол (12 км) и Брезник (16 км).
Фолклорни фестивали и събори
Първоначалното местоположение на манастира е било в местността Китка.
Фолклорни фестивали и събори
Правени са археологически разкопки и са открити запазени основи на монашеско крило и защитна кръгла кула - от XI-XII век. Такива кули могат да се видят днес в Рилския и Хилендарския манастир. По-късно манастирът е построен на ново място, където е и до днес. Църногорският (Гигинския) манастир не е пострадал при османското нахлуване.
Фолклорни фестивали и събори
Управлявал се е от български първенци - епископи. Службите тук винаги са извършвани на български език.

През 1731 г. българите от околността, окуражени от превземането на Ниш от австрийската армия, възстанали срещу османската власт. Манастирът е бил разбит и опоражен, вероятно около 1737-39 г.

Огънят изпепелил сградите и богатата манастирска библиотека. Манастирът се връща към живот благодарение на хилендарски монаси, които при преминаването си през Църна гора - открили заровеното аязмо и възобновили в близост до него обителта.

Открит е каменен надпис от 1814 г., в който се споменава как отци Захария и Игнат се заемат с възстановяването на манастира на мястото, избрано по-рано от светогорските монаси.

С помощта на хората от съседните 26 села към 1822 г. Строежът на манастирските постройки бил завършен. През 1817 г. било възстановено килийното училище за деца от околността. Тук са се учели на четмо, писмо, вяра, а някои от тях се подготвяли за свещеници.

До 1937г в манастира е имало монаси. След установяване на отечественофронтовската власт светата обител е превърната за няколко месеца в място за задържане, а след това в него е настанена и войскова част. В манастира са държани под стража приближени на двореца лица, първенци сред местното население.

Тук са довеждани до секат дърва и концлагерите от "Богданов дол". За известно време манастирът е бил и детски лагер.

По-късно със съгласието на Софийската митрополия манастира се отдава под наем. Наемателите го взимат за кратко време от 1 до 3 години и не полагат грижи за сградите. Най-често наемателите отглеждат добитък в манастира и това е най-мрачният период от живота на манастира. По-късно през XX век в манастира отново има монаси.
Фолклорни фестивали и събори
Тук отново кипи живот. Монасите отглеждат стадо от биволи, кошери с пчели и др. В манастира можете да си купите кисело биволско мляко и биволско сирене.

По времето, когато сарацините започват да завладяват източните части на Византийската империя, за да не се скитат по градовете и из Цариград, монасите били изпратени да се заселят на полуостров Атон. Отивайки там те вземат със себе си най- ценните неща от манастирите, в които са пребивавали. По този начин в Света гора се събира богат книжен фонд и много светини - чудотворни икони и мощи, който са съхранени и до днес.
Фолклорни фестивали и събори
Византийските императори и царете на останалите православни държави също щедро са дарявали двадесетте манастира в Света гора, а някои са оставяли царските си мантии и са приемали монашество.

До 1912 година монашеството и у нас, и на Атон е било в разцвета си. Зографският манастир е един от най-хубавите храмове в Света гора. Това показва какво е означавало Православието за българите и веднага се прави аналогия с това какво е днес.
Фолклорни фестивали и събори
Човек не може без вяра. В Светото Писание се казва:

"И създаде Господ Бог човека от земна пръст и вдъхна в лицето му дихание за живот и стана човек жива душа".

Това дихание тегли човека към своя творец. Така че всеки е тъй устроен, че трябва да вярва.

За контакти :
Телефон за връзка: 0879 01 02 62; e-mail : chernogorsky.monastery@gmail.com
адрес : „Св.св. Козма и Дамян", с.Гигинци, общ. Брезник п.к. 2393
Кметство : 0879803360

Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Сайт на Гигинският манастир


Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания