''Номинирани'' събития

Храмов празник на Жабленският манастир ''Св. Иоан Предтеча''
ежегодно събитие

с.Жабляно, Община Земен, Област Перник

Вашата оценка
4 от 2 гласа
20.01.2021 г. -
20.01.2021 г.


 
Жаблянски манастир "Св. Иоан Предтеча", обн. XIX век, действащ, мъжки, храмов празник 20 януари (стар стил), Радомирска духовна околия. В днешно време Жаблянският манастир е постоянно действащ и представлява комплекс от от трикорабна, триапсидна и еднокуполна църква (построена през 1884г.), жилищни и стопански сгради.
Фолклорни фестивали и събори
Жабленският манастир е разположен под връх Курилово, в Конявска планина, на 2 км. от южно от с. Жабляно, на 6 км източно от гр. Земен и на 65 км югозападно от София.
Фолклорни фестивали и събори
Датата на основаването на Жаблянския манастир "Св. Йоан Предтеча" не е известна, но по време на турското робство е бил разрушен. По-късно през 18в. Светата обител е възстановена и е открито килийно училище.

От 1879 г. до смъртта си през 1881 г. игумен на манастира е видният педагог и деец на църковно - националните борби Аверкий Попстоянов.

До село Жабляно има действащ старостилен манастир. Братството наброява повече от 20 монаси, които разполагат със селскостопанска техника и обработват целогодишно огромни масиви от насаждения.

Понякога монаси от Жабленския манастир продават своя продукция на пазара Римската стена в София.

Жители на „Лозенец" споделят, че манастирските ябълки например изобщо не гниели и лекували най-различни заболявания.

Но монасите рядко се появяват на пазарчето. Ако нямате късмет да ги срещнете, ще трябва вие да се разходите до Жабляно.

Нагоре в планината, далеч от хората, с трудно обработваема и неплодородна земя, светата обител беше обречена на забрава. Вярата ни обаче остана жива, заради това решихме да започнем градежа на нов манастир - по-близо до хората и тяхното ежедневие.

Всичко се строи без никакви дарения, игуменът и монасите сами изкарват парите за градежа на храма, като произвеждат и продават зеленчуци и овошки от близо 1000 дка земя.
Фолклорни фестивали и събори
Йеромонах Кассиан, изд. на Жабленския манастир (старостилци)
... "Който не следва обичаите на Църквата и за всичко онова, що са заповядали седемте Вселенски църковни събора за св. Пасха и Месецослова, а желае да следва григорианската пасхалия и месецослов, той противодейства на всички определения на светите Събори.

Такъв да бъде анатема - отлъчен от Христовата Църква и от събранието на верните. А вие, православните и благочестиви християни, пребъдвайте в онова, което сте научили, ако бъде необходимо, пролейте и самата си кръв за да запазите Отеческата си вяра и изповедание".

Фолклорни фестивали и събори
За контакти : Кметство: 07741 / 23 45Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания