''Номинирани'' събития

Храмов празник на Марянският манастир ''Свето преображение Господне''
ежегодно събитие

с.Марян, Община Елена, Област Велико Търново

Вашата оценка
3.5 от 2 гласа
06.08.2021 г. -
06.08.2021 г.


 
Марянският манастир ''Свето преображение Господне'' се намира на около 4 км от град Елена, Великотърновска област. Великотърновска епархия,Еленска духовна околия. Храмов празник 6 август. Марянският монастир е девически от 1999-та година
Легендите говорят, че манастир на това място е имало още през 8 – 9 век. За това свидетелстват шест броя капители от теодосиеви колони, от които четири се намират в Националния исторически музей – гр.София, а две са съхранени в манастира. Сегашната църква е построена през 1835 година. По време на изкопните работи са намерени основи на стар християнски православен храм, а в олтара на този храм мраморен саркофаг, в който са открити останки от скелет с Евангелие в ръцете и корона до главата – т.е. духовната и светската власт, събрани на едно място. Когато открили този гроб, живеещите в селището по кондики и предания и оставени преписки в църковни книги, решили че това най-вероятно е гробът на цар Борис-Михаил Покръстител. Заради непрекъснатият страх от турските власти почти веднага всичко отново е било скрито под земята и само части от мраморния саркофаг, могат да се видят сега запазени в стените на настоящата църква.

Друга легенда говори, че царица Мара – сестра на цар Иван Шишман заминавайки за Константинопол, за да стане жена на султан Мурад е останала в манастира и след смъртта на султана отново се е върнала по тези места. Може би и затова селото се казва Марян, носещо името на царицата. Сегашният манастир е действащ от 1992 година, когато със заповед на Светия синод на БПЦ се учредява като такъв.

В храма, който е един от най-големите и красиви в Еленска духовна околия могат да се видят икони, рисувани от старите майстори на Тревненската школа. Основен ремонт е извършен през 2013-та година,ползвайки Европейските фондове на ДФЗ за развитие на селските райони по мярка 322.

За контакти:
Игумения Анастасия - тел. 0885381925 или на e-mail: bena64@abv.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания