''Номинирани'' събития

Храмов празник на Присовският манастир 'Св. Архангел Михаил'
ежегодно събитие

с.Присово, община Велико Търново, Област Велико Търново

Вашата оценка
4 от 6 гласа
08.11.2020 г. -
08.11.2020 г.


 
Храмов празник 8 ноември. Манастира е мьжки, действащ. Манастирът е разположен в източната окрайнина на с. Присово, близо до гр. Дебелец, Велико Търновско.
Фолклорни фестивали и събори
Според преданието е съграден от братята Асеновци в памет и прослава на загиналите в бой български войски срещу Исак Ангел на Архангеловден.
Фолклорни фестивали и събори
Вероятно до манастира (на върха) е имало крепост, която е пазила дефилето. По време на Втората българска държава тук са се подготвяли църковни служители и преписвачи на книги.

Манастирът е опустошен при падането под турско робство, а през 1409 г. е създаден отново като книжовна школа.

Монахът Лука през 1426 г е изписал един Тридот в този манастир. Обителта често е посещавана от Цар Иван Александър и семейството му. Изграден е отново по време на Търновските въстания на Тодор Балина и Павел Джорджич от турците.

След дълго време монаси от Рилския и Самоковския манастир построяват малка сграда за живеене и параклис за молитви.

През 1858 г. майстор Петко Христов от Дебелец започва изграждането на сегашния храм. Неколкократни набези и грабежи принуждават обитателите да построяват тайници. За възстановяване на манастира помогнали много селяни от Дебелец и Присово, еснафът (казанджии, бакърджии и дърводелци) от Габрово, Търново и Дряново.
Фолклорни фестивали и събори
Манастирът е приемал просветители, възрожденци, хайдути и революционери.

Посещаван (1867 г.) от Панайот Хитов, Васил Левски, Иван Кършовски и зограф Цани отТрявна. През 1869 г. Васил Левски пристига тук с отец Матей Миткалото.

Иларион Макариополски още като ученик е идвал често тук. Манастирът е посетен от Левски, Димитър Общи и лясковския куриер на комитета Марин Стойчев през есента на 1871 г.

Преди да избухне Априлското въстание в манастира пристига поп Харитон - бъдещият войвода. Прави събрание в игуменовата килия. Явни или тайни са били комитетските работи знаят само поверителните в делото на борбата.
Фолклорни фестивали и събори
За контакти :Кметство : 061105/479Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bgФолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания