''Номинирани'' събития

Фестивал на Белия щъркел в с.Белозем
ежегодно събитие

с.Белозем,Община Раковски,Област Пловдив

Вашата оценка
3.8 от 5 гласа
Май 2022

 
За поредна година, благодарение на инициативата на кмета, жителите на Белозем и гости ще отбележат настъпването на пролетта и завръщането в селото на всеобщите любимци – Белите щъркели.
Фолклорни фестивали и събори
Фестивала се провежда през втората половина на м.Май. Фестивалът на Белия щъркел в с.Белозем се превръща в традиция за селището след първото му провеждане през пролетта на 2006г.
Фолклорни фестивали и събори
През последните години в Белозем гнездят 20-25 двойки бели щъркели, като особено впечатляваща е щъркеловата колония от 16 двойки, разположена върху покрива на местното училище "Гео Милев".
Фолклорни фестивали и събори
Като признание за хармоничното съжителство между хора и щъркели с.Белозем е обявено за “Европейско село на Белия щъркел 2005” от Фондация Европейско Природно наследство EURONATUR – Германия по предложение на СНЦ ЗЕЛЕНИ БАЛКАНИ.

Немската организация ежегодно връчва награда "Европейско село на щъркелите", с която цели популяризиране на дейностите за опазването на белия щъркел и природата, повишаване на обществената ангажираност и стимулиране на екологичния туризъм в райони с добре запазени щъркелови популации и природно наследство.

Това, от своя страна, е добра основа за развитие на малки селища, в които липсват други алтернативи за просперитет на местните общности.
Фолклорни фестивали и събори
Организаторите на фестивала в България искрено се надяват да успеят да превърнат и българското село на щъркела в популярна туристическа дестинация.

На покрива на училището гнезди една от последните големи колонии от вида бял щъркел (Ciconia ciconia) в България.

Изграждането на тематичния „Парк на Белия щъркел” беше извършено в рамките на проект ”NatuRegio – Природозащита и регионално развитие в България и Румъния”, финансиран от немските фондации DBU и Alfred Toepfer Stiftung.

Паркът е разположен в непосредствена близост до СОУ „Гео Милев”. В парка е изградена дървена наблюдателна кула и информационна точка с подробна информация за белия щъркел и програмата „Европейски села на щъркелите”.
Фолклорни фестивали и събори
Програмата традиционно се състои от музикални и танцови изяви на училища и детски градини от Община Раковски. Своеобразният празник за децата от всички села в общината се организира от Читалище „Просвета” и кметство с. Белозем в партньорство със Зелени Балкани.

Мероприятието е подкрепено от Община Раковски и Министерството на културата.

За контакти: тел. 03159 2050; kmetstvo_belozem@abv.bg
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Сайт на с.Белозем

Община Раковски

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg; emilbakish@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания