''Номинирани'' събития

Празници на хумора и сатирата, посветен на Григор Вачков в с.Трънчовица
ежегодно събитие

с.Трънчовица,Община Левски,Област Плевен

Вашата оценка
4.3 от 4 гласа
22.05.2022 г. -
25.05.2022 г.


 
Всяка година на датите от 22-ри до 25-ти май се правят представления в памет на Григор Вачков. Близо 30 любителски състави ще покажат актьорските си умения на сцената в парка-музей "Григор Вачков“, където е родната къща на актьора.
Фолклорни фестивали и събори
Проявите са посветени на Григор Вачков. Самодейци от Плевенска област ще представят в родното село на големия български актьор музикални и естрадно-сатирични програми.
Фолклорни фестивали и събори
Главни организатори на културното събитие са кметството в село Трънчовица и местното народно читалище, което носи името на незабравимия актьор.
Фолклорни фестивали и събори
Трънчовица се прекланя пред таланта и хората са благодарни, че се е родил точно в това село.

Открит е Център за култура, творчество и комуникация „Григор Вачков“ в родното село на големия актьор – Трънчовица.

За целите на инициативата, родната къща на Григор Вачков е трансформирана в открит музей със сцена и помещения за съхраняване на мултимедийния архив. Средствата за финансиране са осигурени по договор за безвъзмездна финансова помощ, сключен между сдружение с нестопанска цел „Григор Вачков” с. Трънчовица и ДФ „Земеделие”.

Паметта за големия български актьор ще се пази в културния център и всеки гост на селото ще може да се запознае с живота и творчеството му.

Някога, в края на 60-те и началото на 70-те години, след огромния успех на тв сериала “На всеки километър” всички го наричаха на името на неговия герой – Митко Бомбата. Григор Вачков (1932 – 1980) бе блестящ и на сцената, и на телевизионния и киноекран, и в комедийни, и в драматични роли.

Сред незабравимите му театрални превъплъщения са в “Лазарица” и “Суматоха” от Радичков, “На дъното” от Горки, “Скъперникът” от Молиер. В златния фонд на киното ни са ролите му в “Последно лято”, “Мъжки времена”, “Топло”.

Сбогува се с живота като Постол войвода в “Мера според мера
Фолклорни фестивали и събори
Григор Вачков Григоров (26 май 1932 - 18 март 1980) е български театрален и киноактьор, носител на титлата "народен артист". Играл е в 41 български филма.

Григор Вачков, или както го наричат колегите Гришата завършва ВИТИЗ през 1955 г., след което става член на колектива на Държавния сатиричен театър от самото му основаване. Дебютът му в киното е през 1960 година.

Популярността му добива широки размери след като изиграва ролята на капитан Димитър Бомбов (Митко Бомбата) от телевизионния сериал "На всеки километър" (1967-1971).Там се превъплъщава в образа на комунист-терорист.
Фолклорни фестивали и събори
Едни от филмите му, получили международно признание и награди от кинофестивали са:
- "Последно лято" (1974)
- "Мъжки времена" (1977).

Баща е на актрисата Мартина Вачкова и много добър приятел на Йордан Радичков.

Селото се намира в централната част на Дунавската равнина, на големият завой на река Осъм. От три страни землището на селото е заобиколено от реката. По-голямата част от Трънчовица е разположена на склоновете на високи хълмове, гледащи към реката.
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
НЧ ''Григор Вачков 1911''

За контакти :
Телефон 00359 878588943, 00359 885387471; E-mail nchgrigorvachkov@abv.bgАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания