''Номинирани'' събития

Обичай ''Кукеровден'' в с.Драгоданово
ежегодно събитие

с.Драгоданово,Община Сливен,Област Сливен

Вашата оценка
4 от 4 гласа
22.02.2020 г. -
22.02.2020 г.


 
Всяка година се играят "Кукери" - т. нар. Кукеровден. В този обичай централните образи са на булката, младоженеца, допълнени с двама-трима пометаджии, зълви, девери, пародийния образ на попа и др.
Фолклорни фестивали и събори
Кукерите образуват шествие, обикалят селото и във всяка къща играят кукерско хоро, за да има плодородие и да прогонят злото.
Фолклорни фестивали и събори
След това се събират на площада и извършват символично заораване и засяване. Групата към читалището съществува повече от 10 години. Състои се от момчета и млади мъже, които имат над 40 участия и са носители на множество награди и отличия.

Драгодановските кукери са облечени с дебели бели губери с розови нишки, кукерски маски, бели навуща и хлопки.

Обредното облекло е допълнено с джумук (дървен ятаган), голяма тояга, помет, в долния край с прикрепена овча кожа, и кадилницата на попа, в която вместо тамян димят люти чушки.

Кукерската дружина при читалище „Изгрев 1928“ се състои от момчета и млади мъже. В този обичай централни образи са булката, младоженеца, допълнени от 2-3 пометаджии, зълви, девери, пародийния образ на попа и др.

Губер (покров) – ръчно изтъкан от жива (необработена) вълна или вълнена прежда. Обикновено в бял цвят с цветни краища (розови, червени, защото червеното се приема, че е цвят на плодородието).

На главата – гугла (маска) от парцали с два рога, перушина, брада от вълната на овцата. По-късно маската става островърха и от вълнен дебел плат, украсена с титерички, мъниста, огледалца, панделки и др.

На краката – бели навуща и черни козени връзки, или вадени престилки и цървули от свинска кожа.

На кръста – 20-40 хлопки (звънци) , чийто шум прогонва злите сили. Хлопките са закрепени с шарени гердани (изработени ръчно от мъниста и кожа)

Джумук на кукерите – дървен ятаган , голяма тояга, помет в долния край с прикрепена овча кожа.
Хурка с вълна , която се носи от булката, символ на плодородието.
Кросно на младоженеца , с което пази булката и символично я „сарандисва” (това е обичай при който родилката излиза от периода на лихуца или 40 дни след раждането)
Кандилница на попа , в която вместо тамян димят люти чушки.
Фолклорни фестивали и събори
Кукерите се обличат извън селото или в някоя къща. Облечени, образуват шествие, което обикаля селото от единия до другия край, докато посетят всички къщи.

Влизат във всеки дом, освен там, където скоро е имало смърт. Навсякъде играят кукерско хоро, а ако има малко дете в къщата вземат детето от майката и играят с него, за да има плодородие. Кукерската булка мете с метла към огнището, пак за берекет, целува ръка на стопанина, който дава пари /кръст/, черпи с вино и мезета.

Стопанката дава брашно и сито, което изпразнено търкулват. Ако не се захлупи, годината ще бъде плодородна.
Фолклорни фестивали и събори
След като обиколят всички къщи, кукерите се събират на мегдана или кабата, където впрягат неколцина от кукерите в хомота и с ралото, копралята, крината и житото извършват символично заораване и засяване.

За контакти : НЧ”ИЗГРЕВ” 1928; ПЛ. ”ДЕМОКРАЦИЯ”№4
GSM 089 2 235 413; e-mail: izgrev_dragodanovo@abv.bg
Телефон: 04512 20-71

За повече информация :
Читалището ''Изгрев'' във Facebook


Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма картаВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания