''Номинирани'' събития

Ритуал ''Куди'' в гр.Съединение
ежегодно събитие

гр.Съединение,община Съединение,област Пловдив

Вашата оценка
4.5 от 6 гласа
13.01.2021 г. -
14.01.2021 г.


 
На Васильовден по стар стил (14 януари) в град Съединение се изпълнява и до днес автентичен ритуал на сурвакане, който тук носи името “Куди”. За разлика от традиционните сурвакари, "Куди" се изпълнява без дрянови пръчки и обичайните новогодишни напеви.
Фолклорни фестивали и събори
Ритуалът датира от турско време и не се изпълнява никъде другаде в страната. В Съединение сурвакарите обикалят домовете на хората без традиционните дрянови сурвачки.
Фолклорни фестивали и събори
Те не пеят и новогодишни песни. На шапките си слагат пера, които наричат койло, както и снимката на любимо момиче. Домакинът посреща гостите с червено вино и благини.

В Съединение няма мъж, който да не е участвал в ритуала "Куди".

Пищните си носии съвременните сурвакари в Съединение събират от старите жени в града и те са напълно автентични. Обикалянето по къщите продължава през целия ден. А празничният дух се усеща в целия град.

Обичаят "Куди" е зимен мъжки обичай, отразяващ отношението на младите момци към трудолюбието.

Самият обичай се състои в обхождане по домовете на момичетата, което се прави, за да се покажат украсените момци, здрави и силни, готови за труд и отмъщение към турският поробител.
Фолклорни фестивали и събори
Така ставало възможно и младежът да посети домът на любимото момиче, да се запознае с близките и да покаже отношението си към нея, което се изразявало с надиграване и младежки закачки.

Обичаят "Куди" продължава два дни, като обхождането започва вечерта преди Васильовден, продължава през цялата нощ и завършва на другия ден късно следобед с хора и веселия за цялото население.
Фолклорни фестивали и събори
НЧ СЪЕДИНЕНИЕ 1875, площад "Съединение" № 6
e-mail: atanasova_bg@abv.bg; тел: 0318 22141


За повече информация :
Община СъединениеАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма картаВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания