''Номинирани'' събития

Храмов празник на Бобошевският манастир ''Свети Димитър''
ежегодно събитие

гр.Бобошево, община Бобошево, Област Кюстендил

Вашата оценка
4.4 от 8 гласа
26.10.2020 г. -
26.10.2020 г.


 
Бо̀бошевският манастир „Свети Димитър“ е недействащ български православен манастир, построен през ІХ-Х век край днешния град Бобошево, Област Кюстендил. Църквата се намира на около 4 км над град Бобошево.
Фолклорни фестивали и събори
От манастира днес е оцеляла само манастирската църква, която е реставрирана изцяло, част от воденицата и стопанска постройка по пътя за манастира. Представлява малка, еднокорабна сграда с вътрешни размери 4,15 м на 2.66 м и височина 5,50 м. Снабдена е с полукръгла отвън и отвътре апсида, широка 1,38 м и дълбока 0,70 м.
Фолклорни фестивали и събори
В източната стена, в ляво от апсидата, има полукръгла ниша (0,45 х 0,52 х 0.37 м.) а в северната стена — четвъртита (0,20 х 0,20 х 0,25 м.). На запад се намира входът, висок 1,85 м и широк 1,25 м. Сводът е полуцилиндричен.
Фолклорни фестивали и събори
През 1864 г. е прибавен притвор с вход на север и с пет аркирани прозорци. Подът на наоса е застлан с каменни плочи.Цялата вътрешност на църквата, без притвора, е изписана с традиционната за този тип църкви стенопис.

В нея са застъпени няколко художествени традиции; фигурите са раздвижени, образите — емоционални, а лицата изразителни. Тоновете са тъмни, наситени, добре хармониращи.

Правят впечатление многофигурните композиции.
На свода се виждат 3 големи медальона, като централно е изобразена фигурата на Христос, обкръжена от 4 ангели. Отстрани, в по-малки медальони, са разположени пророците Мойсей, Аарон, Йезекиил и др.

Под тях са нарисувани 2 пояса сцени: горен, включващ големите празници Рождество, Кръщение, Разпятие и др., и долен — с Христовите страсти. По северната и южната стени на църквата, над Страстите, е изобразен още един фриз от медальони с образите на светците войни, тримата мъже от вавилонската пещ и др.

В долната част на стените са изписани образите на светци в цял ръст. На западната стена е изобразено Успение Богородично, под което на двете страни на вратата са изписани канонизираните владетели Константин и Елена и Архангел Михаил.

Църквата е построена след 1481 г., а стенописите датират от 1488 г. според надписа над входната врата в наоса, който гласи :
" + Изволениемь отца и поспешениемь сина и сьвьршение святого духа, сей святи божественни храмъ святаго и славнаго великомученика и мироточьца Христова Димiтрiа потруди и пописа отъ свода иеромонахь Неофiть сь синови си попа Димiтромь и богданомь. Прости ихь Богь. Аминь. въ лето 6996 (1488) вь царя Баязить бега. Обладающе сiе хорьi освещени епископь киръ Иаковъ."

Иконите от иконостаса на църквата (от 1729 г.) се съхраняват в криптата на храм-паметника "Свети Александър Невски", а част от запазените ръкописни книги, преписвани и запазени в манастира се съхраняват в Църковно-историческия музей - София.

Църквата е архитектурно-художествен паметник на културата с национално значение (ДВ, бр.38/1972 г.).

Църквата е била част от манастирския комплекс на средновековния манастир „Свети Димитър“. Манастирът възниква в началото на Х век, като първоначално се намира на над с.Скрино. В манастира започва своя монашеския път и св. Йоан Рилски. Манастирът е разрушен след завладяването на България от османските турци.

Възстановен е по времето на султан Баязид II (1481-1512), но не на старото си място, а на югоизток - над Бобошево.

В продължение на няколко века манастирът е важно средище на просветата не само за монашеското братство, но и за българския народ.
Фолклорни фестивали и събори
След Освобождението манастирът постепенно обеднява и запустява - в него престават да идват монаси и управлението му се поема първо от бобошевската община, а впоследствие - от местните свещеници.

Освен църквата манастирският комплекс към 1930 г. включва още жилищни постройки, готварница, фурна, хамбар и стопански постройки - плевня, обори, ракиджийница.

По това време манастирът притежава 694 дка земя по източните склоноове на Руен, от която 300 дка гори, 250 дка ниви, 100 дка пасища, 30 дка ливади, 10 дка овощни градини, 4 дка зеленчукови градини, както и 5 дка лозе в пролома на рeка Струма, и един метох в Бобошево.

От манастира днес е оцеляла само манастирската църква, която е реставрирана изцяло.
Фолклорни фестивали и събори
Реставрацията на стенописите, представянето на екстериора и интериора и благоустрояването на околната среда са осъществени през 2005 г. с финансовата помощ на Фондация „Л.Г.Левентис”, Европейския съюз и Община Бобошево.

Манастира св. Димитър ще ви посрещне по всяко време, а туристическите хижи „Яна” и „Пионер” ще Ви приютят за през ноща.

За резервации ползвайте следните телефони:
GSM-0889 557404-х. „Пионер”
GSM- 0887 744119-х. „Яна”


Източник :bratol.blog.bgАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания