''Номинирани'' събития

Кукерски празник ''Старчовден'' в с.Климент
ежегодно събитие

с.Климент,Община Карлово,Област Пловдив

Вашата оценка
4.6 от 7 гласа
22.02.2020 г. -
22.02.2020 г.


 
Предиобеда в деня на празника - събота преди Сирната неделя, кукерите обикалят по улиците на селото и дрънкат. Кметът открива празника. Първо дефилират маскираните деца от детската градина.
Фолклорни фестивали и събори
В ранния следобед - празник на площада с дефиле на маскираните деца от детската градина, участие на кукерите (местни и гостуващи) и други маскирани със сцени, оркестър с жива музика и народно веселие.
Фолклорни фестивали и събори
Палене на огньове по махали, по кръстопътища и улиците пред къщите. Празнична вечеря във всеки дом с вземане на прошка и "ламкане".
Фолклорни фестивали и събори
Кукерите се обличат още от сутринта и минават по всички улици, без да влизат по домовете, за да ги чуят хората, макар че „те си знаят“.

Винаги на Старчовден в селото има много публика, излизат много хора. Празникът на площада започва след като хората се наобядват.

Времето на участието на кукерите зависи от регламента, но в Климент трае не повече от 15-20 минути - да не е изморително за изпълнителите или еднообразно и отегчително за публиката.

Освен старците (кукерите) в село Климент има и "смешни маскирани".

Може да се маскира всеки и даже някои от кукерите взимат участие, като се преобличат набързо от кукерския костюм в другия и обратно.

Образът - маската пред лицето, представлява телена мрежа, боядисана в розово, лакирана и с изписано лице. Много кукери искат да им се изпишат и мустаци. Характерни цветове за кукерската група са розово и бяло, като желание за здраве и дълголетие.

Кукерите носят характерния за село Климент женски пембян елек.

Имат и хлопки, и звънци, като понякога при възможност се разделят на група с хлопки и група със звънци.Хлопките са до 3 реда, като долният стигат до коленете и се раздвижва от тях и при подскоците.

В днешно време кукерската стъпка е с характерен подскок, за да дрънка повече.

Първите двама старци носят саби от старо време, с което символизират съсичане на злото.Нова постановка е въвеждането на момиче на платформа, символизиращо пролетта, което нарича.
Фолклорни фестивали и събори
Освен кукерите, имат и смешни маскирани, които се маскират самоинициативно и с каквото им хрумне, по приятелски групи или по махали.

В селото правят Старчовден в събота преди Сирни заговезни, за да може кукерите да гостуват другаде и да им гостуват на Неделя Сиропусна.
Фолклорни фестивали и събори
За контакти :
Име на читалище "Васил Левски-1928 г."
Адрес ул.” 21-ва” 10 п.к.4348; E-mail chitalischte_kliment@abv.bg
тел. 03130/221Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма карта
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания