''Номинирани'' събития

''Празник на домашната наденица'' в с.Кошарица
ежегодно събитие

с.Кошарица,община Несебър,област Бургас

Вашата оценка
4.3 от 11 гласа
13.01.2021 г. -
14.01.2021 г.


 
В село Кошарица,Община Несебър, Бургаска област се провежда Празник на суджука. Шедьовърът в нашата българска кухня е и домашната наденица, наред с питите и баниците, киселото мляко и шопската салата.
Фолклорни фестивали и събори
Провежда се около Ивановден и Йордановден (по стар стил). Събитието е част от инициативата на Община Несебър да се направи кулинарна карта на региона.
Фолклорни фестивали и събори
Провежда се конкурс за най-добър майстор КОЛБАСАР! Празникът на домашната наденица е поредна крачка на Община Несебър в създаването на кулинарна карта на региона.
Фолклорни фестивали и събори
В условията на изключително предлагане на туристически дестинации и услуги, морската община прибавя колорита на местната кухня към познавателния и културен туризъм в региона, за да се пребори с конкуренцията.

Сто килограма пресен суджук ще изпекат в центъра на несебърското село Кошарица на празника на суджука. Те ще бъдат купени с общински пари.

Наденицата ще се пече на площада в центъра на селото. От 2011 г. съборът се превръща в празник, на който хората от региона показват и опитват майсторлъшки приготвена домашна наденица.

Кошарица била избрана от общинарите в Несебър за столицата на наденицата, защото е селото най-близо до гората, а и жителите му се славели като ненадминати майстори на суджука.

На мегдана всички местни хора ще извадят кой суров, кой сушен суджук и ще започне бурна дегустация, обилно полята с вино.
Фолклорни фестивали и събори
Никой няма да е задължен да издава тайните на кулинарното си произведение. Някои дошли, за да опитат от местните деликатеси, а други, за да приготвят най-вкусната домашна наденица. Както миналата, така и тази година, за най-добрите майстори, имаше и награди.

И за да се почувстват всички като на истински празник, самодейните състави на селото танцуваха и пяха пред насъбралото се множество, а след това забавата продължи с много народни хора, вкусна домашно приготвена наденица и чаша червено вино.

Кулинарните празници са и интересен и забавен начин, чрез който туристите могат да се докоснат до живота на местните хора и занаятите, които се развиват в региона.
Фолклорни фестивали и събори
Чрез такива събития община Несебър цели да подпомогне икономиката на съставните й селища.

От една страна ще бъдат стимулирани дребните местни производители, а от друга ресторантьорите - те ще имат възможност да се запознаят със стари кулинарни рецепти, които могат да създадат цялостен облик на заведенията им.

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „СВЕТЛИНА” с.КОШАРИЦА - Адрес: 8253 с. Кошарица, ; тел: 0556/6 11 15; 0556/6 11 12; 6 11 14
Фолклорни фестивали и събори
Кмет -кметство: Телефон:0556 6 11 12
Специалист гр.регистрация: Телефон:0556 6 11 14Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма картаВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания