''Номинирани'' събития

Храмов празник на Граничкият манастир ''Свети Лука''
ежегодно събитие

с.Граница,Община Кюстендил,Област Кюстендил

Вашата оценка
4.6 от 11 гласа
18.10.2022 г. -
18.10.2022 г.


 
Десет казана курбан-чорба приготвят за църковния празник "Свети Лука" в манастира край село Граница, който носи името на светеца.
Фолклорни фестивали и събори
Десетки миряни запалиха свещи за здраве.
Фолклорни фестивали и събори
Данни за манастира има още 12-13 век. Тогава на мястото е имало параклис. По-късно през 1972 година при свещенството на Кирил Чавдаров се прави по-голяма църква и игуменарница.
Фолклорни фестивали и събори
Свети Лука е лечител и пръв изографисва Божията майка. "Богомолци идват през цялата година. Кръщават се деца и се правят служби", разказва свещеник Данаил.

Граничкият манастир "Свети Лука" е разположен в северното подножие на Осоговска планина, на около 2 км югозападно от селото.

Манастирът е основан през Х в., многократно разрушаван от турците, възобновен през ХХ в. (1948 г.). Манастирът "Свети Лука" представлява комплекс от еднокорабна, едноапсидна и безкуполна църква, на западната фасада на която е долепена камбанария и жилищни сгради. Запазено е предание, че в манастира е пребивавал Св. Иван Рилски.

В манастирския двор е построена чешма, посветена на тримата монаси Йоасаф, Давид и Теофан, родом от с. Граница.

Манастирът е обявен за паметник на културата. Понастоящем е постоянно действащ.

Село Грани́ца се намира в Западна България, югоизточно от град Кюстендил. Селото е разположено в полите на Брезовски рид, в източния дял на Осоговската планина, в хълмистия дял на Кюстендилската котловина. Почти през средата му го пресича Сараовския дол, който на север продължава към с.Багренци и в който тече маловоден поток, който през лятото и есента почти пресъхва. Разстояние до гр.Кюстендил - 5.423 км.
Фолклорни фестивали и събори
Купно село, включващо махалите Джонева, Горчовска, Якимова, Ефендийска, Антова.

Възрожденска църква “Свети Илия” . Църквата се намира в центъра на селото. Представлява трикорабна, триапсидна псевдобазилика със странични декаративни псевдоконхи. Построена е през 1856 - 1857 г. от майстор Миленко от с.Блатешница, Радомирско.

Църквата е ценен исторически паметник от епохата на Възраждането. Изградена е от дялан ломен камък и червени .
Фолклорни фестивали и събори
За контакти : Кметство : 0882 88 50 31Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания