''Номинирани'' събития

Храмов празник ''Св. Троица'' и Събор в с.Говедарци
ежегодно събитие

с.Говедарци,Община Самоков,Софийска област

Вашата оценка
3.7 от 3 гласа
16.06.2019 г. -
16.06.2019 г.


 
Храмовият пезник ''Св. Троица'' е и официален събор на селото.
Фолклорни фестивали и събори
Село Говедарци, община Самоков, е разположено в предпарковата зона на Националния парк Рила, в прекрасната Котловина на Искровете. Намира се в близост до река Черни Искър, в подножието на връх Мальовица и отстои на 70 км. от столицата на България – София.
Фолклорни фестивали и събори
Говедарци е централното селище в долината на река Черни Искър, с надморска височина 1268 м. Тук, в сърцето на Рила, всеки сезон крие особена красота. Говедарската котловина е странно тиха и безветрена, почти без мъгли, а през горещите летни дни винаги е прохладно.

В селото църквите работят само на празници от 07.30 до 12.00 ч. а Манастира "Свети Георги", събота и неделя, и на празниците през делнични дни от 09.00 до 16.00 ч.

Над котловината се намира връх Мальовица
и селото е един от изходните пунктове за достигането му. От Говедарци тръгват маршрути за хижа Вада (2 часа пеш), хижа Мечит (1 час), хижа Ловна (3 часа), хижа и планинска школа Мальовица (по пътя за хижата и през местността Овнарско). През хижа Вада може да се стигне до Седемте рилски езера, едноименната хижа, от хижа Мечит се стига до заслона Кобилино бранище и от комплекс Мальовица се стига до циркуса Страшното езеро, където има изграден заслон, като другия маршрут е през местността "Овнарско".

Освен неповторимата природна картина в района има запазени исторически паметници - църкви, манастир и параклиси, разположени в местност Тапанковица, местност Мечкарица и местност Изворо.

Най-близката хижа до с. Говедарци е на разстояние 2.15 ч. умерен ход от селото. В района на хижата е началото на дългата 1800 м. скиорска писта. На 8 км. се намира местност Гюлечица, която е изходен пункт за излети до циркуса на Седемте Рилски езера: езеро Сълзата, езеро Окото, езеро Бъбрека, езеро Трилистника, Рибното езеро, Долното езеро и до едноименната хижа.

В района има чудесни условия за велотуризъм и походи. Сдружението Екотуризъм изгради 150 км. пътеки за планинско колоездене със субсидия от Министерство на околната среда и водите. През зимата привържениците на снежните спортове могат да се възползват от отличните условия на ски пистите на Говедарци, Мальовица и Боровец.

В буйните води на река Черни Искър и нейните многобройни планински притоци любителите на риболова могат да опитат късмета си и да се насладят на вкуса на прясната балканска пъстърва..

В местността Надарица има останки от древно селище датиращо от времето на Римската империя В местностите Тапанковица, Мечкарица и Изворо има запазени исторически паметници - църкви, манастир и параклиси.

Кухнята е традиционна, българска, като от националните ястия са популярни витата баница, зелник, киселник, котмач, каварма и др.

За контакти:
Кметство: 07125/ 2315

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания