''Номинирани'' събития

Храмов празник на Батулийският манастир ''Свети Николай Чудотворец''
ежегодно събитие

с.Батулия,община Своге,Софийска област

Вашата оценка
4.5 от 6 гласа
06.12.2020 г. -
06.12.2020 г.


 
Батулийски манастир „Свети Николай Чудотворец“ е действащ манастир на Българската православна църква, част от Софийската Мала Света гора. Намира се в дела Мургаш на Стара планина, на десния бряг на Батулийска река.
Фолклорни фестивали и събори
Разположен е на около 30 km северно от София, на 14 km югоизточно от Своге, на 4 km източно от гара Реброво (откъдето се прави отклонението от основния път София-Своге) и на 1 km североизточно от с. Батулия.
Фолклорни фестивали и събори
До манастира се достига пеша или с автомобил по черен стръмен път вдясно от антифашисткия паметник в центъра на селото.

Паметна плоча на стената на странноприемницата към манастирската обител съобщава, че сградата е построена през 1913 година по време на управлението на Екзарх Йосиф и софийския митрополит Партений.

Манастирският комплекс се състои от църква, две електрифицирани и водоснабдени жилищни сгради, каменна чешма и камбанария.

Църквата с патрон Свети Николай Чудотворец е еднокорабна и едноапсидна, без купол. Вдясно от нея са погребани свещенослужители в храма. Дворът на църквата е доминиран от внушителна отвесна скала, с която завършва старопланинският хълм, на който е построен манастирът.

На върха на скалата е побит голям метален оброчен кръст, който бележи естествената граница на манастирския комплекс.

Останки от римска крепост и римски пътища са открити в района на манастира. Няма данни за точната година, в която първоначално е възникнал манастирът, но се счита, че това е станало по времето на Второто българско царство. Неговото възстановяване е започнало в началото на 20-ти век, като жилищната сграда е построена през 1913г.

До манастира се стига пеш или с кола от село Батулия, тъй като отстои на около километър от него.
Фолклорни фестивали и събори
Въпреки че няма указателни табели, пътят до манастира се намира лесно. След като се достигне до голям бял антифашистки паметник в селото, се поема по средния (павиран) път. Малко по-късно се завива вляво на единственото разклонение. Въпреки че пътят е черен, той е в добро състояние и проходим за всякакъв тип кола.

Манастирът може да настани неголяма група хора.
Фолклорни фестивали и събори
За контакти : Кметство : 07164/22-22; 0886817494; 0888001537Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма картаВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания