''Номинирани'' събития

Храмов празник на Клисурският манастир ''Св.Петка''
ежегодно събитие

с.Клисура,Столичната община,Област София

Вашата оценка
4.4 от 5 гласа
14.10.2022 г. -
14.10.2022 г.


 
Храмовият му празник е на 14 октомври. Клисурският манастир „Света Петка“ е действащ женски православен манастир на Софийската епархия.
Фолклорни фестивали и събори
Разположен е между село Клисура и град Банкя в близост до София. Намира се на върха на хълм в полите на Люлин планина.
Фолклорни фестивали и събори
От поляната пред манастира се открива изглед към Черни връх. Изграден е през 13 век, обновен през 18 век. Голяма част от манастира е покрита със стенописи, които са рисувани през последните години.
Фолклорни фестивали и събори
В първоначалния си вид Клисурският манастир Света Петка е бил построен на древен път, свързващ София със село Брезник.
Фолклорни фестивали и събори
Старата църква е била строена преди повече от 300г., но за съжаление е рухнала под бремето на своите години през 1954г.

На нейно място е построена сегашната църква “Света Петка” от игуменката Мария Магдалена (1896-1978г.). Малко се знае за този манастир. Въпреки това, посетителят не спира да се диви пред красотата на неговите стенописи, придружени от цитати от Библията, които се виждат на всички страни.

Яркоцветни стенописи с библейски текстове има както върху църквата, така и върху монашеските части, външните стени и портата, което подсилва усещането за духовност и святост, излъчвано от това място.

Видно е, че повечето от външните стенописи са правени сравнително скоро, но това по никакъв начин не намалява тяхната стойност.
Фолклорни фестивали и събори
Яркостта и цветността на стенописите се подчертава допълнително от старите ниски сгради в монашеската част, през замазката на които прозира кирпич. Mанастирът не предлага храна и спане. За сметка на това, в близкото курортно градче Банкя, известно със своите лековити минерални води, има богат избор от хотели, почивни домове и частни квартири. Добри ресторанти и места за бързо хранене също изобилстват тук.

С лед като се излезе от София в западна посока и се стигне Банкя, трябва да се поеме по асфалтиран път до манастира, който тръгва от центъра на градчето.
Фолклорни фестивали и събори
За контакти :
Кметство : 02 / 99 77 164Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания