''Номинирани'' събития

Храмов празник на Кокалянският манастир ''Св. Арх. Михаил''
ежегодно събитие

с.Кокаляне,Столичната община,Област София

Вашата оценка
4.4 от 5 гласа
08.11.2020 г. -
08.11.2020 г.


 
Кокалянският манастир „Свети Архангел Михаил“ е български манастир, разположен е в Плана планина, на около 4 километра югоизточно от село Кокаляне и около 6 километра североизточно от село Железница, в подножието на връх Манастирище - (1338 м.н.в).
Фолклорни фестивали и събори
Манастирът е изграден през 11 век, по време на управлението на цар Самуил. Според легендите при един лов в Плана, Самуил убил една сърна, която преди да издъхне проронила едри сълзи.
Фолклорни фестивали и събори
Трогнат от това царят заповядал на това място да се съгради манастир в чест на ''Св. Архангел Михаил''.

В Кокалянския манастир е намерен т. нар.„Урвишки сборник", съдържащ похвални слова за архангелите Михаил и Гавриил (включително и похвалното слово от Климент Охридски), както и Кокалянското евангелие на Йоан Кратовски.

По времето на османското владичество в България е на два пъти опожаряван. След Освобождението в края на 19 век е възстановен напълно.

Кокалянския манастир "Св. Архангел Михаил" e част от Софийската "Мала Света гора" и заедно с крепостта Урвич, Панчаревския манастир "Св. Никола - Летни" и крепостната черква-манастир "Св. Илия", образували Урвичкия крепостен комплекс.

През 1969 година манастирът е обявен за паметник на културата.
Фолклорни фестивали и събори
Село Кокаляне е разположено в полите на Витоша, в най-ниските ѝ склонове и покрай р.Искър, по шосето София-Самоков. Намира се на около 18 км от центъра на столицата, заобиколено от всички страни с планински хълмове, в котловина с 700 м надморска височина.

Кокаляне граничи с курортното селище Панчарево, чрез своя квартал "Кокалянско ханче".

Насреща му са водите на Панчаревското езеро и виснатите над тях последни разклонения на Средногорието, отзад и в страни Витоша и Плана планина.
Фолклорни фестивали и събори
За контакти:
Телефон: +359 886 919488
Кметство: с. Кокаляне, ул. ''Кръстан Младенов'' № 1
029923534 ; kmetstvokokaliane@abv.bgАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания