''Номинирани'' събития

Събор и Храмов празник ''Св. Троица'' на Мърчаевският манастир
ежегодно събитие

с.Мърчаево,Столична община,Област София

Вашата оценка
3.5 от 2 гласа
16.06.2019 г. -
16.06.2019 г.


 
Празникът на манастира е на Петдесетница. На празника се чете Тропар и Кондак. На официални празници пее и хор.
Петдесетница се придружава с провеждането на голям народен събор в местността „Манастирище”, където е манастира „ Света Троица”. Това е и селският събор на Мърчаево. Не е известно кога е почнало отпразнуването на този празник в Мърчаево, но е сигурно, че откакто е изграден манастира „Света Троица” не е прекъсвано неговото честване.

В навечерието на празника хората от Мърчаево са дарявали за манастира и за курбана пари, агнета, овце и други. От тези дарения на празника се приготвяли по 2-3 казана курбан. Преди обед жените от Мърчаево, носещи богато украсени погачи, отиват на манастира, където попа чете молитви и реже погачите. Когато се върнат в къщи жените се готвят за посрещане на гости. На самия празник по селото са обикаляли подвижни музикални състави, които са свирели в дворовете и къщите на хората за здраве и берекет. Стопаните съответно им давали пари или черпели с ракия или вино.

За Петдесетница почти всяко семейство е приготвяло печено агне. След приключването на обяда, хората се отправят към манастира. Там предварително окосената голяма ливада дава възможност за разполагането на Виенско колело, на сергии, на които се предлагат различни играчки и сладкиши за децата. На събора изнасят представление много певци и танцови ансамбли от Мърчаево и околностите. Съборът е един истински народен събор - фестивал на народното веселие. И тъй като местността „Манастирище” заема средищно положение между селата Мърчаево, Рударци, Кладница, Драгичево и Владая, съборът в следобедните часове представлява истинско стълкновение. Тук се стичат хора и от Големо Бучино, Църква, Мошино, Студена, Софийско, Пернишко. Тук идват и хора от различни краища на България, които считат, че корените им са от Мърчаево.

За контакти:
Кметство:
с. Мърчаево, ул. "Черешова градина" № 1, п.к. 1696
тел.: 029994291; kmetstvo_marchaevo@abv.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания