''Номинирани'' събития

Туристически поход от с.Лакатник до хижа Тръстеная
ежегодно събитие

с.Лакатник,Община Своге, Софийска област

Вашата оценка
4.4 от 5 гласа
03.03.2021 г. -
03.03.2021 г.


 
Туристическия поход от село Лакатник до хижа "Тръстеная" в чест на Трети март. Този поход датира от средата на миналия век, година след година, чак до днес. Летописната книга на хижата съхрнява десетки слова, изречени и записани от походниците през годините.
Фолклорни фестивали и събори
Едно от най-често срещаните сред летописците имена в тази книга е на Божил Ламбов - вече покойник, но незабравен от младите. Той е и сред основателите на това, малко по-различно, честване на Освобождението от лакащани.
Фолклорни фестивали и събори
Днес, с жарък плам, копнеж за свобода и неувяхваща любов към България и българското, ние, наследниците на "старите туристи", продължаваме традицията. За да я предадем на следващите поколения.
Фолклорни фестивали и събори
В непосредствена близост до селото се намират известните Лакатнишки скали.

С влак се пътува час и половина, а с кола по множеството завои се стига за един час (50 км от околовръстния път и 59 от Централна гара София). Туристите и алпинистите наричат отвесните стени срещу гарата с общото име Лакатнишки скали.

Всъщност, има няколко самостоятелни катерачни обекта. Нещо повече - някои от неразработените стени предлагат условия за катерене, не по-лоши от останалите. Може да се каже, че край гара Лакатник повече предстои да се прави, отколкото е направено, независимо че скалите са привлекли вниманието още от самото зараждане на алпинизма у нас.

Освен от катерачите Лакатник е посещавано място и от пещерняците. В района има много пещери, но най-известна е Темната дупка, с обща дължина на галериите 1750 м. От нея изтича буйният поток, подхранващ изкуственото езеро. Иманяри също често спохождат района.

Могат да се правят разнообразни туристически излети. Красив е каньонът на река Петреница, с множество бистри вирове.

Съществуват възможности за катерене, но скалите още не са разработени. Има няколко неописани маршрута. Може да се подходи от водослива на р. Петреница с р. Пробойница, или отгоре през Алпийска поляна (преваля се един рид по хубава пътека). Има и пряка пътека от Алпийска поляна по хоризонтал към Вражите дупки. И тя минава през водослива на Петреница.

Лакатнишките скали са любимо място на катерачите от София. Една от целите на гидовника е да се популяризира районът и сред катерачи от други краища на страната и чужбина.

Тук през последните години са прокарани над 100 нови маршрута. Дори за местните “познавачи” вече е трудно да се ориентират в гората от пасажи и категории.
Фолклорни фестивали и събори
За контакти: Kод за междуселищно избиране: (2273)
Телефон: 07162/22-98: Е-mail: l.dimitrova@svoge.bg
Читалище Искърски пролом 1934
Телефон: +359 (0)7162 22-61/0898796558; Email: isk.prolom@abv.bgАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания