''Номинирани'' събития

Храмов разник на Етрополският манастир ''Св. Троица''
ежегодно събитие

гр.Етрополе,Община Етрополе, Софийска област

Вашата оценка
4.5 от 6 гласа
31.05.2020 г. -
01.06.2020 г.


 
Храмов празник - Петдесетница (Петдесятница, Пятидесятница) или Ден на Света Троица, също и Духовден е голям християнски празник.
Фолклорни фестивали и събори
Той прославя явяването на Светия Дух пред апостолите, на петдесетия ден след Възкресението (след Великден).
Фолклорни фестивали и събори
Етрополският манастир е разположен в подножието на старопланинския Черни връх-1070 метра надморска височина, на 2 км. от с. Рибарица, на 5 км. от гр. Етрополе и на 40 км. от гр. Тетевен.
Фолклорни фестивали и събори
Манастир „Света Троица”, наричан още Варовитец (заради варовиковия камък, с който е изграден манастирският храм) е най-значимият книжовен и просветен център в българските земи през 16 и 17 в. след Рилския манастир, в който възниква и се развива прочутата Етрополска калиграфско-художествена книжовна школа.

Етрополският манастир е основан още в средновековието.

Преданието свързва възникването на обителта с името на св. Иван Рилски, който се установил в една от пещерите в близката местност Варовитец, преди да се оттегли като отшелник в Рила.

През 16 и 17в. Етрополския манастир е едно от най-значимите книжовни и просветни средища по българските земи, като в него възниква и се развива прочутата Етрополска калиграфско-художествена книжовна школа. Тук са творили множество преписвачи, съставители на църковни сборници, художници, които разгърнали широка дейност за запазване на българската писмености и книжнина.

Известни са имената на йеромонах Рафаил, граматик Бойчо, дякон Драгул, дякон Йоан, даскал Дойо, йеромонах Данаил и др. В манастир са написани десетки ръкописни книги украсявани с рисувани заглавия, страници, букви, орнаментирани винетки, концовки и др. Такива са "Евангелие" от 1577 г., "Пролог за месеците" от 1602 г., няколко евангелия от 17в. и др.

При подновяването на манастира през 1858 г. игуменът Хрисант намерил в развалините на старата църква плоча с надпис, указващ годината на основаването на обителта - 1158 г., която плоча била вградена в основите на новостроящия се манастирски храм.
Фолклорни фестивали и събори
Васил Левски е посещавал неведнъж манастира. Запазено е скривалище, приготвено от Хрисант за Апостола.

Според разказите на стари етрополци скривалището е изкопано от Вълко Цолов Топалски, сподвижник на Левски, член на Правешкия таен революционен комитет, участник в обира на орханийската хазна в прохода Арабаконак през есента на 1872 г. и диарбекирски заточеник.

В днешно време Етрополския манастир е действащ. Жилищните сгради са построени през 1833г., а впоследствие са реставрирани.

До манастира се намира малък живописен водопад, носещ също названието "Варовитец".
Водопада е едно приказно оазисче в непосредствена близост до манастира,което не пропускайте да посетите и да се насладите на страхотната свежест и позитивната енергия с които неизменно ще се заредите.
Фолклорни фестивали и събори
Етрополски манастир "Света Троица"
Адрес: гр.Етрополе с. Рибарица, Софийска област
GSM: 0878 58 20 89 - Отец Емил; 0720/2042


За повече информация :
Сайт на Етрополският манастир
Община ЕтрополеАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания