''Номинирани'' събития

Храмов празник на Чепърлинският манастир ''Света Петка''
ежегодно събитие

с.Чепърлинци,Община ДрагоманСофийска област

Вашата оценка
4.1 от 7 гласа
14.10.2022 г. -
14.10.2022 г.


 
Легендите разказват, че на това място имало римско селище с важно значение по пътя Via Diagonalis. Той свързвал новозавзетите земи на Дакия с Гърция. При разкопки са намерени римски монети от различно време и останки от сгради.
Фолклорни фестивали и събори
Историята на манастира е сравнително кратка.
Фолклорни фестивали и събори
Възстановяването на обителта е е започнато през 1920 год.,след като на Андрей Манов от близкото село Липинци на сън му се явила Св.Петка ,и му казала ,че трябва да съгради манастир в местността 'Църквището'.
Фолклорни фестивали и събори
На смъртния си одър кметът на Чепърлянци, дядо Андрей оставил поръчение на деца и внуци да построят черква на това място.
Фолклорни фестивали и събори
През 1937 г. започнали изкопни работи и намерили древни монети. При продължаване на строежа през 1942 г. се натъкват на останки от древна базилика.

Почти върху нейните основи изграждат новата черква и я наричат на светицата, която посочила мястото в съня на дядо Андрей – "Света Петка”.

Постепенно наоколо се оформили стопански сгради с място за преспиване и срещу празника на светицата се събирали хора от цялата околност.

Кладенецът разхлажда загорелите устни със студената си вода, църквата е препокрита и прясно боядисана. Тя е едноабсидна с вход от южната страна, а на външната западна стена има ниша с изписан образ на света Параскева (Петка).
Фолклорни фестивали и събори
Чепърлянският манастир 'Света Петка' се намира на десния бряг на река Нишава, на 2км източно от с.Чепърлянци.

До него води добър черен път,спускащ се по дерето, източно от селото и стигащ до жп спирка на линията Драгоман-Станинци, точно срещу тази спирка пък се намира Разбоишкият манастир.

Кога точно е съграден първоначално манастира няма точни данни, но това място е почитано от местното население като свято от незапомнени времена.
Фолклорни фестивали и събори
Храма е издигнат на мястото на раннохристиянско светилище-оброчище, в основите на който са намерени два надгробни византийски камъка,датирани в периода от VI до VII в.

В манастирския двор има кладенец с лековита вода. В момента манастирът е постоянно действащ.

По тези места са намерени много каменни кръстове, които говорят за ранното проникване на християнството в бъдещите български земи.

Фолклорни фестивали и събори


Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания