''Номинирани'' събития

МФФ ''Нишавски хоровод'' гр.Драгоман
ежегодно събитие

гр.Драгоман, Община Драгоман,Софийска област

Вашата оценка
3.7 от 3 гласа
Май 2022

 
Фестивала е традиционен и се провежда в навечерието на 24 май. Международният фолклорен фестивал„Нишавски хоровод" е най- голямото културно събитие от създаването на Драгоман.
Фолклорни фестивали и събори
Основната идея на фолклорния фестивал „Нишавски хоровод" е да разкаже на хората повече за фолклора на едно трудолюбиво, миролюбиво, с богато културно и историческо минало население, с много близка етнография, обичай, традиции, говор, облекло, население с дълбоки корени и древна култура.
Фолклорни фестивали и събори
Неговата основна цел е да популяризира фолклора на населението обитаващо поречието на р.Нишава и да достигне колкото може повече сближаване, сътрудничество и взаимодействие между народите ни.

"Нишавски хоровод" е международен фестивал на фолклорни и музикални групи, който се провежда в два града: Димитровград (Сърбия) и Драгоман (България).

Фестивалът продължава шест дни, а публиката има възможност да се наслаждава на редица ансамбли от Сърбия и България, както и да следи театрални представления от двата града, етноизложба, етнопърформанс, етнопопконцерт и т.н. В рамките на фестивала ще пеят и танцуват над 1000 изпълнители на народни песни, танци, музика и словесен фолклор.

Международният фолклорен фестивал “Нишавски хоровод” се провежда в рамките на два конкурсни дни и вечерни концерти.

Основна задача на организаторите е даването на възможност за изява на творческите колективи и включването им в една конкурсна програма, определяща най-добрите от тях и пропагандиране на призьорите чрез излъчване в Европейския телевизионен ефир, както и нееднократно по Internet телевизия "Euro Folk".

Международният фолклорен фестивал “Нишавски хоровод” се организира от Euro Folk Academy, Община Димитровград и други организации в рамките на Музикални празници “Евро фолк".
Фолклорни фестивали и събори
Желателно е по пощата, на адреса на Euro Folk Academy, да се изпрати последният издаден албум на участника или демо записи на не по-малко от две песни.

Желателно е към заявката да се прибави анотация за участника и рекламни материали – фотоси. Изпратените материали не се връщат. При наличието на повече заявки от необходимите участия на конкурсния ден, журито прави предварителна селекция на участниците и писмено уведомява всички заявили за кой ден са допуснати до конкурсната програма.

Голямата награда “Нишавски хоровод” – Grand Prix "Орфей" и диплом. Определя се от журито, което спазва процедурни правила, съгласувани от членовете преди откриване на фестивала и огласени на участниците в деня на откриването.

Първи награди “First awards - Orpheus” в съответните категории и диплом. Определят се от журито, което спазва процедурни правила, съгласувани от членовете преди откриване на фестивала и огласени на участниците в деня на откриването.
Фолклорни фестивали и събори
Организатор: Център за култура Димитровград;
Тел./факс: 010/360-777; 07172 / 20 40


За повече информация :
Община Драгоман

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта<

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания