''Номинирани'' събития

Храмов празник на църквата „Св. Николай Чудотворец“ в с.Туден
ежегодно събитие

с.Туден,Община Годеч, Софийска област

Вашата оценка
4.2 от 5 гласа
06.12.2020 г. -
06.12.2020 г.


 
Храмов празник на старинната църква „Св. Николай Чудотворец“ — паметник на културата, в която е запазен надпис, според който храмът е построен през 1400 г., непосредствено след падането на България под османско иго.
Фолклорни фестивали и събори
Намира се в центъра на селото. В миналото е използвана като гробищна църква. Състои се от 2 части: стара и нова.
Фолклорни фестивали и събори
Старата част е еднокорабна, едноабсидна с полуцилиндричен свод. Тя е строена в 1400. И двете и части са покрити от общ двускатен покрив. Църквата е леко вкопана в терена. Градена е от дялани къмъни, споени с хоросан.
Фолклорни фестивали и събори
На много места личат преизползвани материали от по-ранен градеж: бигорни камъни, за рамка на прозореца в олтарната абсида е използвана част от каменен кръст и др.
Фолклорни фестивали и събори
Варовиковата пластична украса, характерна за възрожденския период е вмъкната само на места. Стенописите са наивистични, а иконостасът е комплектуван от различни по време и стил части, някои от които датират вероятно преди преустройството на църквата през 1845.

Повечето от иконите му са пример са възрожденския наивизъм.

По-изискана изработка имат иконите от царските двери изработени в стила на югозападнобългарските школи през ХІХв.

От надписа върху западната стена става ясно, че църквата е строена през 1400, иконите са обновени през 1812, а между 1843 и 1845 сградата е цялостно ремонирана.
Фолклорни фестивали и събори
Надписът дословно гласи:
"Да се знае кога е напред правена тая църква, когато обладаха турците Бъргария в лето Господне 1400. Тогава се направи тая църква за три дни. Говедар я правил. После дойде време на 1812. Тогава поднови икони чорбажи Рано от Туден. Правил ги е скришом на кошари, та (никой не е знаел?). От турско зло тогда обесиха (владиката) в Пирут и един калугер стогърец и 18 души човеци. Па дойде време 1843 та поднови църквата на Рано син майстор Стефан сос майстор Бранко, когато дигнаха глава пирутчани против турците, та га излезоха кърджалии; та правеха църквата до обед, а обед бегаха та се криеха от кърджалии и майстор Стефан и син му Рангел, Георги и Янко - брат му и син му Петър Йоан, Стана, Стефановица и Стамена.

В лето господне 1845."


В ръкописа "Повествование за страдание болгари" от 1821 се споменава, че през тази година са били обесени епископ Милетий в гр.Ниш и един калугер - Йоасаф от Хилендарския манастир в Пирот, като вероятно за тези събития става дума в надписа. Това е времето непосредствено след Гръцкото въстание, когато османските власти репресират цялото християнско население на империята и особено духовенството.
Фолклорни фестивали и събори
За контакти : Кметство : тел. 072922126Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма картаВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания