''Номинирани'' събития

Храмов празник на Врачешкият манастир ''Свети четиридесет мъченици''
ежегодно събитие

с.Врачеш,Община Ботевград, Софийска област

Вашата оценка
3.6 от 5 гласа
09.03.2021 г. -
09.03.2021 г.


 
Врачешкият манастир е разположен на брега на река Чешковица в планина Мургаш от Западна Стара планина, под връх Мургаш (1687 м н.в.). Манастирът е на около 4 км от с. Врачеш, на 7 км западно от Ботевград и на 60 км източно от София.
Фолклорни фестивали и събори
Врачешкият манастир е построен по времето на Второто българско царство, след победата на цар Иван Асен II над епирския деспот Теодор Комнин при Клокотница на 9-ти март, 1230г.
Фолклорни фестивали и събори
След победата, която се случила в деня, в който се празнуват св. Четиридесет мъченици, цар Иван Асен II решава да построи няколко църкви и манастири в чест на светиите, сред които е и Врачешкия манастир. В началото манастирът е основан като мъжко братство, но по-късно става женски, какъвто остава и до наши дни.

След създаването на манастира монасите усърдно преписват богослужебни книги, като преписи на Пластир от 1559г., Граматиката на Мелетий Смотрицки от 1666г. и Служебник от 1673г. се пазят и до днес в Националната библиотека “Св. Св. Кирил и Методий”. През 17-ти в. във Врачешкия манастир се помещава и килийно училище.

При нашествието на турците в края на 14-ти век обителта е частично опажарена.

При набезите на кърджалийските турци през 18-ти век, обаче, манастирът е сринат напълно и потъва в забрава до 1890г., когато според предания Богородица се явява на местен младеж, Атанас Якимовски, докато пасял стадото си под манастирската круша. Богородица му показва мястото на опожарените сгради и лековитото аязмо недалеч от манастира и му поръчва да възстанови обителта.

След като младежът споделил видението си със селския свещенник, отец Петър Цанов събрал съселяните и направил разкопки, при които са открити основите на манастирския храм, кости на убити монаси, части от дървен полилей, кадилница и неповредена икона на Богородица. Предполага се, че иконата датира от 17-ти век.

През 1891г. върху основите е построена скромна църквичка от най-известния майстор в Ботевградския край по онова време – уста Вуно Марков.
Фолклорни фестивали и събори
Манастирът постепенно възразжда функциите си като мъжка обител, а от 1937г. се превръща в девическо общежитие.

Врачешкият девически манастир е действащ и представлява комплекс от черква, жилищни и стопански сгради. Манастирската църква е еднокорабна, едноапсидна, безкуполна, с вътрешен и открит притвор, над който се издига камбанария, като старата малка черква е вградена в новата. В една от жилищните сграда се намира параклис, посветен на св. Климент Охридски. В близост до манастира на брега на реката се намира манастирското аязмо.

По-голямата част от манастирските сгради са реставрирани и в отлично състояние, а останалите, включително и храма, са в процес на реставрация.

По настоящем манастирът е ограден от висока зидана ограда, а вътре се съблюдава строг ред. По-голямата част от манастирските сгради са реставрирани и в отлично състояние, а останалите, включително и храма, са в процес на реставрация. Поради тази причина гостите на манастира се допускат само до предверието на църквата.

Манастирът е изключително красив, за което особено допринася поддържаната му градина и изобилието от цвятя и растителност в целия комплекс. Не би било преувеличено да се каже, че тук могат да се видят истински постожения на градинарското изкуство.

От манастира по пешеходна пътека на изток на около 20-30 минути път може да се стигне до аязмото, за което се вярва, че е лековито.

Над манастира на 1 км западно от Врачеш се намира крепостта Градище или както е известна още – Чешковград.

Крепостта е непристъпна, обградена от стръмни скали. Единственият начин, по който можете да стигнете до нея е малка, тясна пътечка тръгваща от манастира.
Фолклорни фестивали и събори
Телефони : 0723/3328; 07134/2432Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания