''Номинирани'' събития

Храмов празник на Сяновският манастир ''Св. Марина''
ежегодно събитие

с.Сяново,община Тутракан,област Силистра

Вашата оценка
4 от 5 гласа
17.07.2020 г. -
17.07.2020 г.


 
За храмов празник бил определен денят на Света Марина – 17 юли. В красива долина, недалеч от с. Сяново, Тутраканско, се намира Сяновският девически манастир.
Фолклорни фестивали и събори
Старо предание разказва, че в този район се е намирал град наречен Паскаля, от който е останало името на местността “Паскалъка”.
Фолклорни фестивали и събори
До града е имало три манастира: “Св. Марина”, “Св. Никола” и “Св. Мина”.

Съдбата им е неясна, но се предполага, че са опожарени от турците при падането под робство. И днес при обработването на земята се намират каменни плочи, човешки кости и хоросанови отломъци.

През 1911 г. водата от аязмото блика отново и започват да прииждат от всякъде християни поклонници. Новината за извора се разнесла бързо и извора е каптиран.

За известен период съществува като девически манастир, тъй като се знае, че около 1950 година тук постъпва монахиня Текла.

За съжаление, нейният земен път завършва трагично през 1960 година на това отдалечено – макар и божие място. Заедно със смъртта на монахинята, настъпва и един доста труден период в съществуването на Сяновската обител.

Тя е погребана на 11. 10. 1960 г. в манастира. Опелото извършил отец Христо Христов.

След нея за кратко време изпълнявала послушание друга монахиня. За манастира настъпили трудни години. Околийския лекар от Тутракан, често правел проверка по сигнали, че мястото не е манастир, а лечебница. От направените проверки се оказало, че се спазва хигиена край извора, в храма и религиозното вярване да се пие вода “за здраве”, не може да се забрани.
Фолклорни фестивали и събори
Злонамерени хора заплашвали поклонниците, че посещават манастира и правят дарения.

Заплашвали, че манастира е построен без знание на държавната власт и, че е нелегален. Наплашени, християните започнали да се отдръпват и да не посещават манастира. Пазача напуснал. Светата обител започнала да се разрушава.

Иманяри започнали да търсят скрити съкровища. Но както казва една поговорка: “святое место пусто не бывает”. През 1991 г. възниква идеята за възстановяване на манастира. Бил разкрит извора, над който издигнали параклис. Била построена и малка сграда.

Всяка година на храмовия празник – 17.07. – Св. вмчца Марина, се стичат множество богомолци от близо и далеч.

През 1991 г. местните хора - с подкрепата на Русенска епархия, предприемат веобщи действия за възстановяване на изгубените следи на вярата.

Изворът е разкрит наново, а над него - издигнат параклис. Вярващи християни и поклонници от близо и далече пак започват да търсят спасение и вяра край лековитото аязмо.

Именно, след съграждането на малката манастирска постройка, тук постъпва като послушник, а по-късно е подстриган за монах и нашият домакин. Тъй като, засега манастирът си няма църква – една от стаите е пригодена и изпълнява функциите на манастирска черква, в която все пак да запалите свещ и да се помолите – стига да пожелаете това.
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Сяновски манастир във Facebook

Днес, Сяновски манастир е единствен действащ с аязмо манастир в Добруджа.

За контакти : +887/539 328
Кметство: Телефон: 08634/22-36Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания