''Номинирани'' събития

Почитане на ''Св.Варвара'' в с.Добърско
ежегодно събитие

с.Добърско,Община Разлог,Област Благоевград

Вашата оценка
4.4 от 5 гласа
04.12.2020 г. -
04.12.2020 г.


 
Интересен е и обичаят, посветен на християнската великомъченици ''Св. Варвара'' през декември. Става се сутрин рано около 5 часа и всеки носи от къщи дръвца и съчки, с които се палят големи огньове на всяко кръстовище на селото.
Фолклорни фестивали и събори
През това време жените носят варено жито, царевица и питки, раздават ги и хвърлят или “наричат” в огъня за здраве. Обичаят се свързва с преданието за подгонената от иноверците мъченица Варвара.
Фолклорни фестивали и събори
Бягайки от смъртта, тя палела огньове от кръстовище на кръстовище, за да се стопли. На този ден цялото село излиза на улиците, за да изрази своята почит към християнската вяра и ценности.
Фолклорни фестивали и събори
За този ден се приготвят пресни питки, които се намазват с мед. По стара българска традиция домакинята излиза на пътя и раздава питките на минувачите.
Фолклорни фестивали и събори
Всеки, който отчупва от питката, изрича благословия:
"Да дава господ здраве вам, на челяд, на добитък и на всички!"

Сутрин нечетен брой деца
- три, пет, седем и т.н. се събират на някоя поляна, като всяко едно от тях носи дръвца и по няколко шепи зрял боб. Децата са насядали в кръг.

Те правят огън, слагат боба в глинено гърне и го варят на чорба. Когато бобът омекне и преди в гърнето да е прибавено сол и лук, дете, което е изтърсак - последното дете на родителите си, изважда с лъжица от боба и слага на коляното на всяко дете по три зърна.

Всяко дете изяжда зърната, като ги взема в устата си без да ги пипа с ръце. До деня на Света Варвара расте нощта.

Този празник е по време на Коледните пости, затова за него се приготвят постни ястия.

В България съществува поговорка:
"Света Варвара меси, Свети Сава пече, Свети Никола яде."

Света Варвара е била подложена на гонения от иноверците. Бягайки от смъртта, тя спирала от кръстопът на кръстопът и палела огън, за да се стопли.

В нейна чест жителите на село Добърско ще станат в 5 часа на 4-и декември и ще сгреят сърцата на жителите и гостите на селото с празнични огньове.
Фолклорни фестивали и събори
Църквата „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“
Е построена през 1614 година от будни и заможни добърчани. Храмът бил с малки размери (8,37 x 6,50 x 5,20 метра) и, както турците изисквали, външно не се отличавал от жилищните сгради. Наполовина в земята, без камбанария и купол, с малки прозорчета-мазгали, храмът приличал повече на малка непристъпна крепост.

Но добърчани компенсирали това с вътрешната му богата украса и благолепие.
Фолклорни фестивали и събори
Поразителните стенописи и автентична архитектура на храма го причисляват към най-ценните образци на българското изкуство.

Църквата е паметник на културата и е под защитата на ЮНЕСКО. Част е от Стоте национални туристически обекта на БТС.

За контакти :Кметство: 074406/215, 0885 494 445
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Сайт на с.Добърско

Църква ''Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат''Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма картаВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания