''Номинирани'' събития

Денят на ''Св. пророк Илия'' на Балинов връх
ежегодно събитие

гр.Белоградчик, община Белоградчик, Област Видин

Вашата оценка
3 от 1 глас
02.08.2020 г. -
02.08.2020 г.


 
Денят на Свети пророк Илия е сред най-тачените и обичани от нашия народ празници. Българите отдават почит на светеца, както по нов, така и по стар стил.
Фолклорни фестивали и събори
Това бе и поводът на 2-ри август на Балинов връх /по името на болярина Балик, който е бил собственик на тези земи/ в местността „Крупец”, където се намират лозовите масиви на жителите на белоградчишките села Горен Чифлик и Праужда да се съберат много хора.

Тук на това място тридесетте години на миналия век е поставен оброчен кръст назован на почитания светец, който носи дъжд и влага на хората и закриля живота.

В непосредствена близост до кръста се намира и вековно дъбово дърво. Освен лозовите масиви в дълбочина в посока север се открива чудна гледка към белоградчишките скали, по точно скалната група „Збегове”.

Според преданията, местността наоколо, където е имало три манастира, от които единият женски – „Света Ана”, се е наричала малката Света гора.
Фолклорни фестивали и събори
Тук, войните на Видинския цар Иван Срацимир водят жестока битка с поробителите, преди окончателното падане на България под турско робство.

Отколешна традиция е било на Илинден тук под кръста да се събират хора от тукашните села и да празнуват.

Раздавал се е курбан за здраве и плодородие. И ето след многогодишно прекъсване мястото отново е огласено от хорска глъч.
Фолклорни фестивали и събори
Архиерейският наместник на белоградчишко, отслужи празничен водосвет за здраве и благоденствие на всички, уважили празника.

За повече информация :
Община Белоградчик

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg; emilbakish@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания