''Номинирани'' събития

Храмов празник на Кладнишкият манастир ''Свети Николай Мирликийски Чудотворец''
ежегодно събитие

с.Кладница,Община Перник,Област Перник

Вашата оценка
4 от 5 гласа
06.12.2020 г. -
06.12.2020 г.


 
Основан XIII век, обновен XIX век, действащ, без монаси, храмов празник 6 декември, Софийска духовна околия. Над обителта се намират останките на древна крепост, която по времето на втората българска държава е включвала земите на манастира и е била владяна от местен болярин.
Фолклорни фестивали и събори
Кладнишкият манастир “Свети Николай Мирликийски Чудотворец”
се намира на 30 км от София в западния склон на Витоша. Извисява се малко над село Кладница, на едно възвишение между две реки на около 1200м. надморска височина.
Фолклорни фестивали и събори
На запад от двора на манастира се разкрива прекрасна гледка към цялото Пернишко поле. В близост до манастира се намират два извора, чиято вода се е считала за лековита още от древността. Тъй като Витоша е земетръсна зона, обаче, водата от единия извор се е изгубила.

Другият се намира вдясно от пътя свързващ село Кладница с манастира, веднага щом се излезе от селото. Местността, в която извира този извор, се нарича “Богов кладенец”. Според предания, изворът лекува очни заболявания и главоболие.

Крепостта се е намирала на върха “Градището”, а болярските имоти включвали днешните села Владая, Мърчаево, Кладница, Сръбски самоков и Кръпец.

Във вътрешността на крепостта е имало две църкви – в долната част се е намирала църквата “Св. Никола”, която именно е част от днешния Кладнишки манастир, а в горната – “Св. Петка”, чийто развалини се виждат и до днес.

При завземането на крепостта от турците са изклани всички нейни обитатели, а сградите ведно с църквите са били изгорени.

Въпреки това, местни хора поправили двете църкви и продължили да идват в местността и да се молят. Постепенно църквите се обединили в манастирски комплекс.

През 1830 г. възрастен човек от село Мърчаево, Спас Бурнов, сънувал, че трябва да обнови този манастир.

Изпратен от местните хора като част от делегация с изкане за отмяна на тежък данък до султана в Цариград, дядо Спас Бурнов успял да издейства съгласието на султана и ферман за възстановяването на манастира.

Обновлението започнало през 1841 г. и приключило 1845 г. Средства за възстановяването са събирани от местни хора, като самият дядо Спас продавал собствен добитък заради начинанието.

Когато всичко било готово, дядо Спас станал първи игумен и заживял в манастира.

През пролетта на 1848г., обаче, дядо Спас е бил убит от турци, изпратени от местен паша, Осман, който бил заграбил в миналото манастирски земи и се опасявал, че ще му бъдат отнети с възраждането на манастира. Въпреки гибелта на дядо Спас, манастирът продължава да съществува до национализацията след завземането на властта от комунистите през 1944г.
Фолклорни фестивали и събори
Притворът е пристроен по-късно - през 1885 г., според надпис върху стенописите му.

Върху оригиналната храмова икона намираща се над входа на храма има подпис на Самоковеца Коста Геров Антикаров, който по това време е даскал в близкото село Попов. По същото време там се строи местната църква "Успение на Пресвета Богородица", която е разрушената от атеистичната влест.

Над иконостаса й работи Самоковският зограф Никола Образописов. Не е изключено и иконите от иконостаса на Кладнишкия манастир да са негово дело.
Фолклорни фестивали и събори
Стенописите са характерни със своя примитивизъм и илюстративност. За жалост, голяма част от тях са повредени.

Тези, които са на тавана, са частично отмити от дъждовете, а цялата стена е оронена на 1,50-1,80 м. над пода. Повечето от стенописите се съпътстват със списъци на дарителите платили за зографията. Иконостасът е резбован, дооформен с гипс и покрит с варак и зография. Оригиналните икони, почистени и освежени, днес вече са на местата си и радват богомолците с изящното си меко излъчване.

През 2000-2001г. Кладнишкото кметство се заема да възражда манастира. Постепенно манастирът възвръща имотите си, богослужението се възстановява, а храмът става отворен ежедневно.
Фолклорни фестивали и събори
За контакти :Телефони:048 792531; 099 424275Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания