''Номинирани'' събития

Храмов празник на Калоферският девичи манастир ''Въведение Богородично''
ежегодно събитие

гр.Калофер,Община Карлово,Област Пловдив

Вашата оценка
4.5 от 6 гласа
21.11.2019 г. -
21.11.2019 г.


 
Манастирът е бил девически от самото си създаване през 18-ти век. Точната дата на основаването му не се знае. Първоначално църквата на манастира била малка и дървена, защото турската власт не позволявала строежа на високи християнски храмове.
Фолклорни фестивали и събори
След второто опожаряване на църквата, когато броят на монахините вече бил достигнал 90, е бил построен и настоящият белокаменен храм.
Фолклорни фестивали и събори
Храмовият празник на манастира е на 21-ви ноември. Манастирът се намира в горния край на град Калофер, като до него води асфалтов път.
Фолклорни фестивали и събори
Строежът му е завършил през 1862 г. благодарение на дарения, събрани от монахините в Русия.

За съжаление, обаче, само 15 години по-късно - на 26-ти юли 1877 г. – манастирът заедно с целия град и трите съседни метоха е бил опожарен за трети път. Стотици жители на Калофер и околните селища, както и монаси и монахини били изклани от турците след временното остъпление на руските части.

Костите на изкланите са били положени в костница под олтара в южната му страна.

След Освобождението оцелелите калоферски монахини от четирите метоха в района решили да възстановят само манастира “Въведение Богородично”, тъй като той бил най-голям. За целта те отново изпратили монахини за събирането на дарения в Русия.

През 1881г. манастирът бил успешно възстановен, а иконите и църковната утвар пристигнали в дар от Русия.

Църквата е била изографисана чак през 1960г. Притежава копия на чудотворни икони на:
- Богородица, от девическия манастир в Казан,
- Богородица, от мъжкия манастир в Тихвин,
- Богородица, от катедралния храм в Смоленск,
- Богородица, от светогорската лавра “Св. Атанасий” и
- Богородица, от Владимирската ''Света Богородица'', също дар от Русия.
Фолклорни фестивали и събори
В манастира се намират и три икони, оцелели от клането през 19-ти век:
– “Печерската Св. Богородица” , дар от Киев, която е леко опалена и по която на три места могат да се видят следи от набождане със щик;
- “Всех скорбящих радост” , която също е била прободена от турците;
- Светата троица , Възкресението и множество светии, която също е обгоряла при опожаряването.

В олтара на църквата е съхраняват частици от чудотворните мощи на ''Св. Мина'' и на новия гръцки светец Нектарий Егински.

С частици от мощите на ''Св. Нектарий'' сестринството се сдобива след поклонничеството си в основания от светеца манастир “Св. Троица” на остров Егина.

Под самия храм, там където е бил олтарът на предишната дървена църква, има изворче със светена вода на името на Св. Богородица, от което богомолци пият вода за здраве. Освен храма, в манастира има и параклис, посветен на Св. Мина и осветен през 1950г.
Фолклорни фестивали и събори
От 1991г. към манастира съществува и неделно училище, като занятията се провеждат в специално обзаведена стая всеки петък.

Освен православно вероучение, монахините преподават и църковно пеене на хора към неделното училище. През последните 6 години в края на учебната година децата участват и в театрални драматизации по творби на Елин Пелин, Йовков, Достоевски, Виктор Юго, Балзак и Фани Попова-Мутафова, адаптирани и режисирани от сестрите.

Освен това монахините водят и свободноизбираеми часове по религия в основното училище в с. Васил Левски, а през лятото приемат на вероучителен лагар социално слаби деца и възпитаниците на дом за деца, лишени от родителски грижи.
Фолклорни фестивали и събори
Телефони за контакти:: 0899850932, 0887486301, 03133/53-43Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания