''Номинирани'' събития

Храмов празник на Обрадовският манастир ''Св. великомъченик Мина''
ежегодно събитие

гр.София,община Софийска,Област София град

Вашата оценка
4.5 от 8 гласа
11.11.2020 г. -
11.11.2020 г.


 
Обрадовският манастир „Св. великомъченик Мина“ е девически манастир, намиращ се на 7,5 км. североизточно от София. Нарича се „Обрадовски“ по името на бившето село Обрадовци, сега квартал Бенковски на София.
Фолклорни фестивали и събори
Храмовият празник
е на 11 ноември, когато се почита паметта на ''Свети Влмч. Мина''. Срещу празника тук се извършва нощно бдение, с надежда хората да се изцелят от душевни и телесни страдания.
Фолклорни фестивали и събори
Сутринта свещеникът отслужва Света Божествена литургия. Събират се много хора, които манастирският двор едва побира. Обителта не затворя врати цяла нощ, за да приеме хилядите миряни, дошли да отдадат почит на светеца.
Фолклорни фестивали и събори
Празнично се отбелязват и дните на почит към светците, чиито имена носят параклисите в манастира. На 1 ноември, денят на светите безсребърници Козма и Дамян, празникът тук е много голям. Почитат се и дните на Свети Йоан Рилски и на Свети Николай Мирликийски Чудотворец.

По всяко време пред чудотворната икона на Св. Мина, по-висока от човешки ръст, не спира потокът от вярващи, които идват да се помолят със свещ в ръка.

Под иконата оставят дарове, цветя, банкноти и монети.

Според легендите манастирът е основан през късно-римската епоха.По това време той е представлявал внушителен комплекс със своите 40 параклиса (някои от които посветени на Св. Св. Апостол Петър и Павел, Св. Николай, Св. Св. Козма и Дамян и др.), много манастирски сгради и имоти. При прокопаването на коритото на река Владайска са открити основи на сгради, а по-късно реката дълго време е носила керемиди, камъни и тухли.

Смята се, че е имало Римска баня близо до параклиса “Св. Николай”, която е използвала топъл минерален извор. Мястото и в момента е мочурливо и не замръзва през зимата. Не е известно колко време е просъществувал и кога е разрушен.
Фолклорни фестивали и събори
Споменът, че някъде по тези места се е намирал манастир, обаче се пази. След като е бил разрушен само една легенда е пазила спомена за манастира “Св. Мина” до 1927 г.

През тази година около Кръстовден селяни от Обрадовци, които разхождали добитъка си, видели, че животните започнали да изриват керемиди, тухли и други строителни материали на мястото на стария манастир. По-късно хора от селото решили да разровят останките по-надълбоко и намерили основите на стара църква.

Открили олтара на църквата и малък кладенец, изграден от камъни, до него. Смята се, че кладенчето е било аязмото на църквата. Другите предмети, изровени от хората, били дискос, който в момента се съхранява в църковно-исторически музей на св. Синод, и горната част на кадилница. Всички са били убедени, че находката представлява част от манастира “Св. Мина”, който според легенди се е намирал в тази част на Софийско поле.
Фолклорни фестивали и събори
Мълвата за откриването на единствения манастир, посветен на Св. Мина в България пропътувала бързо и скоро към манастира започнали да се стичат хора от всички краища на страната.

На църковния празник на 24-ти ноември много хора се събрали в обителта и дали своята помощ за възстановяването на манастира.

Събраните средства веднага са вложени в изграждането на дървен олтар с икони, коийто просъществувал до 1942г. През 1942г. е построена и сграда за подслон на поклониците, която просъществувала до 1969г.
Фолклорни фестивали и събори
През 1942 г. манастирското настоятелство в лицето на управата на Обрадовската църква “Св. Николай” и монахиня Анисия от църквата “св. Петка” в Орландовци се заели със съграждането на нов храм.
Фолклорни фестивали и събори
След като материалите са дарени от местни хора, строителството започнало на 19-ти август същата година. Изграждането приключило през 1945г. като главният зидар бил известен майстор от Варна, Тома Иванов. Иконите на олтара са изрисувани от проф. Георги Богданов, а самият олтар е резбован от двама майстори от София, Мирчо Радулов и Коста Диноев.

На 21-ви октомври същата година храмът е осветен. Всички предмети от интериора му – съдове, полилеи, икони, килими и др. са дарени от посетители. Храмът има също така голяма икона на Св. Мина, за която се смята, че е чудотворна.
Фолклорни фестивали и събори
Много са случаите на хора дошли тук с отворено сърце към Бога ,и след това получили изцеление. Иконата се намира понастоящем в преддверието на църквата.

През 1956г. започва строителството на параклис на Св. Св. безсребърници Козма и Дамян, а през късната 1957г. параклисът е завършен и осветен. В олтара на параклиса е вградено аязмо. По настоящем параклисът се използва за зимна черква.

Днес Обрадовският манастир представлява комплекс от внушителни сгради, обновена църква, огромен парк за почивка.
Фолклорни фестивали и събори


Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания