''Номинирани'' събития

''Кукеровден'' и ''Пали кош'' в с.Кости
ежегодно събитие

с.Кости,Община Царево,Област Бургас

Вашата оценка
4.8 от 4 гласа
07.03.2021 г. -
07.03.2021 г.


 
Осем седмици преди Великден странджанското село Кости празнува „Кукеровден”. Ритуалът на празника е съхранен в най - автентичния си вид и днес се почита само в две странджански села Бродилово и тук в Кости.
Фолклорни фестивали и събори
Церемонията на Кукеровден
започва с ритуал по обличането на Белия кукер, характерен единствено за Странджа. “ Наречен е така, защото е облечен в бели кожи, не носи маска, а лицето му е нацапано със сажди, за да плаши и гони злите сили”.
Фолклорни фестивали и събори
В Кости кукерите не изглеждат като кукерите, които познаваме от карнавалите. Тук те са пародийни, облечени са в парцали затова някои ги наричат парцалени кукери. Те са цяла дружина. Имат си млади моми, стара баба, поп, доктор, генерал и младоженци.
Фолклорни фестивали и събори
И така под съпровода на гайдата и тъпана водени от белия кукер шоуто започна. Кукерите “бръснеха, подстригваха и благославяха” за здраве и берекет през годината.

На площада в селото започва обличането на кукера – централна фигура на празника, както и на неговата свита – кюфкарите. Кюфкарите пък нямат определени костюми, всеки се облича, както иска, със скъсани дрехи и маска от парцали. Според традицията, трябва да носят сабя, с която бръснат мъжете.

Кукерът е облечен в овчи кожи, с шапка, носи дълъг прът, който завършва с парче от овча кожа, наречено „пометаш”.

Началото на кукерското шествие из селото дава песента “Честит ти, Митка, Кукеровден”, под съпровод на тъпан и гайда. След като минат през всички къщи, кукерите отиват на нивата.

Мъж, облечен в народна носия, заорава с рало, хвърля семена и изрича пожелания за богата реколта през годината.
Фолклорни фестивали и събори
От полето всички се връщат с хоро на площада, където в 17.30 часа запалват кош с плява, поставен на висок прът. Когато изгорялата плява падне на земята, всеки, който иска, може да я прескочи три пъти за здраве.

За контакти : Читалище "Васил Левски 1925"
Телефон 0550 -69- 10/ 0987-700-019; E-mail: atanaska.kosti@abv.bg
Кметство: 0590 69210Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма карта
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания