''Номинирани'' събития

Храмов празник на Шияковският манастир ''Св. Архангел Михаил''
ежегодно събитие

гр.Костинброд,Община Костинброд,Област Софийска

Вашата оценка
4.5 от 6 гласа
08.11.2020 г. -
08.11.2020 г.


 
В Костинброд се намира Шияковският православен манастир "Свети Архангел Михаил", празнува на 8 ноември- Архангеловден. Манастирът е разположен на около 14 км северозападно от гр. София в посока проход Петрохан и на 1 км над гр. Костинброд по Ломско шосе.
Фолклорни фестивали и събори
След излизане от Костинброд в посока проход Петрохан, срещу разклона за с. Драговищица ще видите табела посочваща местонахождението на манастира.
Фолклорни фестивали и събори
До там се стига по здрав черен път след около 400 метра. Ако предпочитате първо да разгледате град Костинброд, след влизане в кв. Шияковци има табели водещи до манастира.

Сведенията за създаването на Шияковския манастир “Св. Архангел Михаил” се губят във времето.

Съществуват различни легенди за възникването му, като най-известната от тях го свързва с времето на цар Иван Шишман, а друга твърди, че съществува още от византийско време. Въпреки неуточнения му произход се знае, че е съществувал по време на османското владичество.

През 1870/71 година игумен на манастира е личният приятел на Левски от легията на Раковски - Генадий Ихтимански. По негова инициатива през 1871 г. в манастира пристига Левски, където с няколко души слагат началото на Тайния революционен комитет в Костинброд.

Легенда гласи, че "шияковци" означава инатливи.

Колкото пъти да е наводнявано селото от пороя спускащ се при обилните дъждове в Балкана, толкова пъти шияковци отново са връщали в домовете си. До ден днешен шияковци не са се преместили на по-високо, за да избягват наводняването на къщите си. И те като манастира устояват на времето и неговите предизвикателства.

Манастирът е действащ и е отворен всеки ден за посетители.

GSM: +359899087885 отец Крум
Е-поща: shiakovski_monastery@abv.bg

Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Община КостинбродАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания