''Номинирани'' събития

Традиционен събор ''Земенски манастир''
ежегодно събитие

гр.Земен, Община Земен, Област Перник

Вашата оценка
4.4 от 5 гласа
Май 2022

 
Всяка година на най-близката събота до 20 май, се провежда традиционен събор на Земенският манастир. Съборът е в чест на освещаването на първата манастирска сграда, построена от майстор Миленко Велев от с.Блатешница на 20 май 1860г.
Фолклорни фестивали и събори
Възстановено е провеждането на турнир по народна борба, който винаги е бил характерен за този събор, но по различни причини не са провеждани.
Фолклорни фестивали и събори
Победителят получи живо агне, заелият второ – място жив заек, а третият получи жив петел.
Фолклорни фестивали и събори
Съборджиите присъстват на истинско зрелище, което протича по всички правила като един истински рицарски турнир.
Фолклорни фестивали и събори
В събота, по традиция световноизвестният паметник на културно историческото наследство и под закрилата на ЮНЕСКО Земенски манастир отбеляза поредния си незабравим празник.

От ранни зори в двора на манастирската ливада се стекоха земенчани и гости от общината и околностите. За да се насладят на своя Храм и своята историческа памет.

Празникът датира от далечната 1860 година, когато майстор Миленко работил по реставрацията на манастира и положил основите на традиционна среща в манастирския двор и курбан за здраве и благополучие.

От тогава до днес, този традиционне събор се провежда всяка година неизменно.

В последните години на празника на Земенския манастир се прави надиграване и надпяване на фолклорни групи и състави, а от две години в програмата вземат участие и групи от съседните балкански държави.

След водосвет и молебен ще има надиграване на танцови състави от България, Сърбия и Македония, а на присъстващите ще бъде раздадено благословено ястие за здраве на децата на Земен.

Според едно предание курбанът се давал след като много от невръстните жители на тогавашното село Белово поголовно измирали.

Слънцето и хубавото време позволи на земенчани да насядат из манастирския двор и до залез слънце да се наслаждават на празника и енергията на това магично място – „Знакът на българина“, както го нарича писателя Димитър Недков в своите книги. При това – не случайно!

Идеята на организаторите е от следващата година празникът да се провежда два дни.

Земенският манастир „Свети Йоан Богослов“ е български манастир, който се намира на един от североизточните склонове на Конявската планина, в началото на Земенския пролом, на левия бряг на река Струма.

Разположен е на около 1 км. югоизточно от град Земен, Радомирско — един от най-малките градове в България.

Манастирът е основан през 11 век. Състои се от черква, камбанария и две сгради. Манастирът не е от най-големите и в момента не се обитава от монаси.

Най-забележителна е най-старата постройка на манастира: църквата, която е паметник на културата.
Фолклорни фестивали и събори
В архитектурно отношение тя заема особено място на Балканите като представител на кръстокуполната архитектура.

Храмът датира от самото основаване на манастира през 11 век и представлява просто кубообразно помещение с размери: дължина 9,18 м; ширина 8,71 м; височина 7 метра (11,20 с купола). Изградена е с добре издялани бигорни блокчета съединени с хоросанова спойка.

Стенописите от първия живописен слой се отнасят към втората половина на 11 век.
Фолклорни фестивали и събори
Популярността на паметника се дължи не само на интересното архитектурно решение, но и на забележителните стенописи с библейски сцени от 14 век. Олтарът е каменен монолит, а подът е изграден от разноцветни каменни плочи и антични тухли. Куполът е изграден от камък и се издига върху висок цилиндричен барабан.

В югозападния ъгъл на църквата са запазени шест ктиторски портрета, между тях на деспот Деян Драгаш и съпругата му Доя — едни от най-ранните портрети на български боляри и с най-голяма художествена стойност след образите на севастократор Калоян и Десислава от Боянската църква.
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Община ЗеменАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания