''Номинирани'' събития

Националния тракийски събор ''Кърджали''
ежегодно събитие

гр.Кърджали,Община Кърджали,Област Кърджали

Вашата оценка
4 от 2 гласа
Юни 2021

 
Участници и гости отново ще се съберат в съботния ден на парк „Простор“, пред Детското влакче, за да се насладят на богатата фолклорна концертна програма. Тракийската фолклорна област е изключително разнообразна в жанрово отношение.
Фолклорни фестивали и събори
Участие взимат певчески и танцови състави от региона и страната:
Фолклорни фестивали и събори
– на Тракийските дружества от градовете Момчилград, Крумовград, Асеновград, на Народните читалища от: кв. “Гледка” и кв. “Веселчане” в гр. Кърджали, гр. Априлци- Ловешка област, с. Припек от община Джебел, с. Аврен и Девисилово в община Крумовград, с. Цалапица в Пловдивска област, с. Странско в община Димитровград и др.

Организатори на събора са Регионално тракийско дружество ”Димитър Маджаров”, Тракийското Младежко дружество в Кърджали, Община Кърджали и Инициативен комитет по провеждане на събора.

Председателят на Регионалното тракийско дружество “Д. Маджаров” открива събора като приветства всички с “Добре дошли” и припомни, че Тракия е земята, простираща се от Стара планина до Бяло море и от Черно море до Места.

“С песните и танците на Тракийския събор ние ще покажем, възхищението си от дарбата на тракийци,живеещи сега в Странджа и Родопите и ще почетем паметта на хилядите бежанци, създали и съхранили тази магия- българският фолклор”

Събора почитат и стотици потомци на бежанци от Беломорска Тракия и Мала Азия и много граждани и гости на Кърджали.

“Това е една прекрасна патриотична среща, която трябва да продължи за в бъдеще. Бъдете горди, че сте тракийци и граждани на една модерна европейска България”

“Нека непрекъсващият извор на фолклорното богатство ни вдъхновява за утвърждаването на българския дух в обединена Европа” . Всички фолклорни състави получиха грамоти от председателя на Регионалното тракийско дружество “Д. Маджаров''.
Фолклорни фестивали и събори
Присъстващите на събора опитаха от курбана.

Кръшни хора се виха по време на фолклорния концерт и часове след това.

Провежда се през последната десетдневка на м.Юни.

Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Община Кърджали
Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg; emilbakish@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания