''Номинирани'' събития

Нестинарски ритуал на ''Св. Св. Константин и Елена'' в с.Бродилово
ежегодно събитие

с.Бродилово,Община Царево,Област Бургас

Вашата оценка
4.7 от 3 гласа
21.05.2022 г. -
21.05.2022 г.


 
В Бродилово процъфтява селският туризъм и в момента има четирима нестинари. Цялото село ги знае и ги нарича с малките им имена: Веска, Златко, Георги и Динко. Най-младият - Динко, е учил дълго тайнствата на играта.
Фолклорни фестивали и събори
Преди няколко години по време на празника Св. св. Константин и Елена, когато са най-големите нестинарски игри в Странджа, той получи “прихващане” вид вцепеняване. Това е характерно преживяване за нестинарите, което “им се изпраща”, щом усетят музиката на тъпана със сърцето си.
Фолклорни фестивали и събори
Поверието за нестинарството гласи, че огънят гони злите духове и болестите и опрощава греховете на хората, които наблюдават ритуала. През жаравата танцьорите пренасят болни хора.За да се играе в огъня обаче, нестинарите вярват, че трябва да бъдеш избран от св. Константин и св. Елена.

В Бродилово има няколко параклиса:
-“Св. Пантелеймон”,
-“Св. Богородица”,
-“Св. Петка”,
- “Св. Марина”
- “Св. Анастасия”

Хората в Бродилово са от истинските българи. Гостоприемни, търпеливи, добронамерени, със съхранено чувство на достойнство и себеуважение.

Помнят доброто и не остават длъжни никому.

Честността, трудолюбието и достойнството са най-важните качества за местните хора и бродиловци ревностно ги пазят.
Фолклорни фестивали и събори
Не всекиму е писано да има приятел тук, но ако имаш това е за винаги.

В едно от най-тайнствените и непознати кътчета на България, точно на кръстопътя на турската граница, Странджа, река Велека и Черно море се намира село Бродилово.

Една плодородна слънчева котловина, съхранила в себе си магията на Странджа.

Ветровете на историята са рисували различни драматични картини в съдбата на Бродилово. Населявано от траките, част от Османската империя, населявано от гърци нестинари до 1914 година. След това селото остава в Българска територия.

В него започват отново живота си български бежанци от села в Източна Тракия, преминали в турска територия. По време на социализма Бродилово е гранична зона и затворена територия за свободно посещение.
Фолклорни фестивали и събори
За контакти : тел.: 0590 68215

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания