''Номинирани'' събития

Храмов празник на Преображенският манастир в с.Самоводене
ежегодно събитие

с.Самоводене, община Велико Търново, Област Велико Търново

Вашата оценка
3.5 от 2 гласа
06.08.2021 г. -
06.08.2021 г.


 
Преображенският манастир се намира близо до село Самоводене, община Велико Търново. Основан е през 11 век, като метох на атонския Ватопедски манастир. Истинският му разцвет обаче датира от времето на цар Иван Александър, когато получава богати дарения от царското семейство.
Фолклорни фестивали и събори
Големи дарения получава и от цар Иван Шишман.
Фолклорни фестивали и събори
Преображенският манастир играл важна роля в духовния и културен живот на престолния град Търново. По време на турското нашествие бил опожарен и разграбен през 1393 година.
Фолклорни фестивали и събори
Останките от средновековния манастир се намират на около половин километър южно от днешния. Археологически разкопки разкриват, че манастирът е бил подложен на свличане. Това навярно наложило неговото напускане и преместване. Не е известно кога точно е бил възобновен монашеският живот в сегашния манастир.

По време на кърджалийските нашествия манастирът бил разграбен и може би дори е запустял за няколко години.

Във всеки случай в 1825 година той е функционирал и имал натрупани големи задължения. През октомври 1825 година търновският владика Иларион назначил йеромонах Зотик за игумен. Той дошъл в стария манастир и оттук предприел всички действия за издигането му на ново, по-достъпно място, до църквата на негов средновековен скит.

Така истинският разцвет на манастира настъпил едва след 20-те години на миналия век, когато игумен станал дошлият тук от Рилския манастир йеромонах Зосим, известен под името отец Зотик.
Фолклорни фестивали и събори
Първата сграда, която била обновена няколко години пo-късно, е съборният храм.

Църквата е забележителна не със своята архитектура, а с великолепната си живописна украса и резбения иконостас. Фреските, както в интериора, така и по фасадните повьрхности, дело на големия български възрожденски живописец от Самоков Захарий Зограф, били изписани по времето на игумена Серафим в периода между 1848 - 1849 година. По същото време била започната и работата по дърворезбения иконостас. В наоса на църквата се намира резбован и позлатен иконостас с богати барокови форми.
Фолклорни фестивали и събори
В края на 19 век манастирът бил застроен сключено около три двора - стопански вляво от главния вход, поклоннически - южно от съборната черква и монашески - северно от нея.

Особено красива била източната гостоприемница, построена около 1860-61 година, която сега е разрушена. От свличане пострадала и манастирската камбанария-часовник, вградена в западната гостоприемница. В нея имало 750-килограмова камбана, дарена от цар Александър II, в знак на благодарност към манастира, където монасите устроили военен лазарет по време на Руско-турската освободителна война.
Фолклорни фестивали и събори
Архитектурата на жилищните корпуси е живописна и плас­тична. Отвън каменните зидове от субструкцията и подземните етажи е разчленена с живописни слепи арки.

Още по времето на отец Зотик манастирът се превърнал в едно от главните културни и революционни средища в Търновско. От Велчовата завера в 1835 година до Априлското въстание в 1876 година, тук се събирали пътищата на много революционни дейци - Филип Тотю, Ангел Кънчев, поп Харитон.

Оттук е тръгнал по народните дела на България вдъхновеният сподвижник на Васил Левски - отец Матей Преображенски. А и самият Дякон неведнъж е намирал убежище в манастира.
Фолклорни фестивали и събори
За контакти : Кмет 06112/2450
Старши експерт 06112/2420
Старши специалист 06112/2455

Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:
Банка: Сибанк ЕАД
BIC: BUIBBGSF
IBAN: BG22BUIB98881038432000
Получател : Сдружение "Празниците на България"Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg; emilbakish@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания