''Номинирани'' събития

Храмов празник на Новоселският манастир ''Света Троица''
ежегодно събитие

гр.Априлци,община Априлци,Област Ловеч

Вашата оценка
4.5 от 4 гласа
16.06.2019 г. -
16.06.2019 г.


 
Новоселски манастир „Света Троица“ е действащ девически български православен манастир. Основан е през 1830 г. като семеен манастир. Включва еднокуполна черква и параклиса "Св. Иван Рилски".
Фолклорни фестивали и събори
През 1831 г. тук е донесено и първото печатно издание от светата Рилска обител. Първите обитателки на манастира били 40 монахини от съседните села.
Фолклорни фестивали и събори
Намира се в центъра на квартал Ново село, град Априлци, и принадлежи на Троянска духовна околия на Ловчанската епархия. Комплексът включва малка черква и параклис, намиращ се в двора на обителта.
Фолклорни фестивали и събори
Храмовият празник е на Петдесетница.

По време на Априлското въстание през 1876 г. тук хората получили първите девет глътки свобода, защото девет дни просъществувала Новоселската република. Извоюваната свобода била платена с много кръв, пожари и разрушения. Почти целият днешен град Априлци, тогава селата Видима, Острец, Ново село и Зла река, били изпепелени от турските войски.

Не бил подминат и Девическият манастир "Света Троица". В него се случили и най-драматичните събития. Повечето от монахините заедно със свещеник Георги Христов, който поддържал защитата на манастира, били зверски заклани. Християнският храм бил ограбен и опожарен.

И до днес в параклиса зад черквата, който е превърнат в малък музей, са запазени останките на жертвите от небивалата жестокост.

Там може да се види и портрет на Цвятко Стефанов Златев, деен член на основания от Левски революционен комитет в Троян, който подпомогнал избягалите новоселци след погрома на въстанието.
Фолклорни фестивали и събори
Манастирът е възстановен след Освобождението с помощта на родолюбиви българи.

В момента параклисът в Новоселския манастир е превърнат в музеен кът на освободителната борба. В него са изложени множество доказателства за родолюбивия дух на новоселци, включително портрет на Цвятко Златев — деен революционер от Ловешки окръг.

Девически манастир „Света Троица“ е обявен за паметник на културата.

За повече информация :
Община Априлци


Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания