''Номинирани'' събития

Кукерски игри в гр.Батановци
ежегодно събитие

гр.Батановци,Община Перник,Област Перник

Вашата оценка
4.4 от 8 гласа
13.01.2021 г. -
14.01.2021 г.


 
Малкият град се намира на няколко километра от Перник и в този район няма нужда традицията на кукерските игри да се възражда – открай време си я е имало. Хората си празнуват 14 януари по стар стил и цяла година си чакат празника.
Фолклорни фестивали и събори
От старите фотографии от трийсетте и четиридесетте години на миналия век става ясно, че модата в кукерските маски не се е променила много – всяка маска в този район е зооморфна и страховита, с широка озъбена уста, обвита с кожа и украсена поне с два-три рога.
Фолклорни фестивали и събори
Общо взето става ясно, че тук няма ограничения в бройката, принципът е следният – колкото повече рога, толкова по-добре. Стига човек да има нужния материал.
Фолклорни фестивали и събори
Преди нашите хора играеха повече с парцалени костюми, от парчета плат, нарязани на ленти. Преди това пък са ходили по къщите облечени с „шашини” – изсъхнали обелки от царевица, зашити за дрехите. Ама с царевичната шума е гадно, бързо се разваля, всяка година трябва да си правиш нов костюм.
Фолклорни фестивали и събори
Кукерите във всеки район
се наричат по различен начин – едни са сурвашкари , други са бабугери или старци , трети са камилари или белодрешковци .

Нашите хора от Батановци се наричат „мечкари” – те са шумни, страшни, облечени в кожи. На фестивалите обикновено ги представят просто като „мечките от Батановци”.

В съседните пернишки села се правят костюми от зебло, от козя кожа, кукерите ходят без маски или просто мажат лицата си с боя, правят „ликове” от пера и окачват на тях цели птици – гълъби, пуйки, гъски или петли, според това кой с какво разполага.

Другаде използват цветни пайети и огледала. От някои съседни села изработват маските само от кожа, при това – без нито един рог.

За контакти : Телефони: 07712/ 22-44
Фолклорни фестивали и събори
НЧ „Просвета-1909г.”; обл. Перник общ. Перник гр. Батановци
ул. “Св.Св. Кирил и Методий”№10А
GSM 0885626549


За повече информация :
Сайт на гр.БатановциАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма карта
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания