''Номинирани'' събития

Обичай ''Къпане на зетьове'' в гр.Върбица
ежегодно събитие

гр.Върбица, община Върбица, Област Шумен

Вашата оценка
3.7 от 3 гласа
20.01.2021 г. -
20.01.2021 г.


 
Всички новопроизведени зетьове в град Върбица ще бъдат окъпани по вековен ритуал в река Герила. Всички опитаха „речната баня“ за здраве и мъжка мощ.
Фолклорни фестивали и събори
След тях развеселени ентусиасти играха мокро хоро. Ритуалът се превърна в празник за целия град.

Навръх Йордановден (стар стил)
– група от млади къпачи до 25 години носиха на ръце до реката младоженците. Празникът започва на градския площад, откъдето ще тръгне шествие от музиканти и къпачи.

Те ще вземат от къщите им мъжете, оженили се през миналата годна. Къпачите също са млади мъже, които на гръб трябва да донесат зетьовете до водите на река Герила.

Ритуалът, датиращ от векове, повелява всички младоженци в града , станали зетьове през изминалата година, да бъдат окъпани във водите на река Герила. Обичаят, превърнал се в празник за града, се прави за здраве и мъжка мощ .
Фолклорни фестивали и събори
Музикантите и къпачите задължително се отбиват при кмета, за да уважат местната власт.

За днешния празник администрацията е възложила на общински багер да направи по-дълбок вир в реката, малко над градския център, където ще протече традиционното къпане на младите зетьове.

Стотици върбичани отидоха в центъра на града, където кметството се беше погрижило да бъде изкопан по-голям вир в коритото на Герила.
Фолклорни фестивали и събори
Читалище "Пробуда - 1871"; Адрес: Град Върбица;
"Септемврийски въстание" 53;
Телефон: +359 (0)5391 05391/2058;
Email: dchalev@abv.bg


За повече информация :
Община ВърбицаАко имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма картаВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания