''Номинирани'' събития

Фестивал ''Мамалига'' в с.Нова Черна
ежегодно събитие

с.Нова Черна,община Тутракан,област Силистра

Вашата оценка
4.4 от 16 гласа
Октомври 2023

 
Всяка година в първата събота на м.Октомври ще се провежда този прекрасен и значим за всички новочерненци и гости фестивал "Мамалига".
Фолклорни фестивали и събори
Негови инициатори са кметството в село Нова Черна и Народно читалище "Васил Йорданов - 1942”. Фестивалът е част от културната програма на община Тутракан.
Фолклорни фестивали и събори
Той има и международно измерение, тъй като в него участват и представители на побратимената община Кирноч от съседна Румъния.
Фолклорни фестивали и събори
Село Черна област Тулча, там от където са се преселели нашите черненци и от град Кирнодж.

Целта на фестивала е да се съхрани и популяризира изворния, автентичен фолклор на България. Да се представи пъстротата на българското фолклорно изкуство в песен, танц, слово и храна.

Мамалигата е традиционно румънско ястие, но с преселването на черненци от село Черна Румъния в днешна Нова Черна.

Тя се е запазила като вид храна и по този начин искаме да предадем и разпространим живото духовно културно наследство на българина, участващо в изграждането на идентичността ни .

Във фестивала, могат да вземат участие различни колективи, танцьори, ансамбли, индивидуални изпълнители и др. формации от страната.

Вярваме, че ще се отзовете на любезната ни покана, като съдействате за представянето на Ваши колективи да покажат пъстрата фолклорна палитра на българската съкровищница и представянето на кулинарни изделия направени от мамалига.
Фолклорни фестивали и събори
Всеки гост ще има уникалната възможност да си направи сам мамалига в черненски чувен бъркана с факалец, а гостите и публиката ще имат неповторимия шанс да опитат от черненската мамалига.

На фестивала бяха обявени и два конкурса: "Най-хубаво автентично облекло" и"Най-вкусно изделие от мамалига". Всеки участвал във фестивала колектив получи грамота и медал.

Да отбележим, че в Тутракан се провежда първият в България Фестивал на кайсията , който се посреща обикновено с голямо внимание от страна на участниците от цяла Добруджа.
Фолклорни фестивали и събори
За контакти : Тел. за връзка: 0887107645; 0888448630; 0885204571


Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: bgsabori@gmail.com
Вижте по-голяма карта

Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Фолклорни фестивали и събори
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания