''Номинирани'' събития

Сурва в с.Сопица
ежегодно събитие

с.Сопица, община Брезник, Област Перник

Вашата оценка
4.4 от 5 гласа
13.01.2021 г. -
14.01.2021 г.


 
На 13-януари вечерта в селото има среща на групата на селото с групите на селата Велковци и Расник , пали се огън , групите се посрещат с хляб и сол и започва истинската песен на звонците/чанове/. ''С урва'' се провежда на 14-януари .
Фолклорни фестивали и събори
Групата на село Сопица се нарича ''мечкари'', костюмите са от овчи кожи , маските са от дърво , кожи и рога , а всички са обути с опинци /цървули/.
Фолклорни фестивали и събори
Всеки звончар /участник със чанове/ , носи и тояга /сопа/ със себе си , като по това се различава от всички други групи .
Фолклорни фестивали и събори
Един от най-почитаните празници за селото е мечкарлъка /сурва/, в минало се е провеждала всяка година на 01-януари "Васильовден", като по това време е единственото село , което е спазвало традицията да се прави на тази дата.
Фолклорни фестивали и събори
Сурва се е празнувала още от древни времена в с.Сопица , но снимки и данни за това има от началото на 20 век .

По старите хора разказват , че към края на 19 век и началото на 20 век , жителите на селото са празнували сурва на празника "Заговезни поклади" .

Поради различни обстоятелства в днешни дни сурва се състои на 14-януари . На 13-януари вечерта в селото се състои среща на групата на селото с групите на селата Велковци и Расник , пали се огън , групите се посрещат с хляб и сол и започва истинската песен на звонците/чанове/.
Фолклорни фестивали и събори
Групата на село Сопица се нарича /мечкари/, костюмите са от овчи кожи , маските са от дърво , кожи и рога , а всички са обути с опинци /цървули/.

Всеки звончар /участник със чанове/ , носи и тояга /сопа/ със себе си , като по това се различава от всички други групи . Кукерската група е участвала във всички издания на международния фестивал в град Перник .

Кукерската група на село Сопица наброява около 80 души . В нея има участници от всички възрасти: - от 2 год. до 80 год. участници.

В село Сопица
се провежда всяка година събора на селото през последната седмица на месец юни. Телефон: 0879803355
Фолклорни фестивали и събори
За повече информация :
Село Сопица във Facebook
Село Сопица


Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма карта
Всички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания