''Номинирани'' събития

Храмов празник на Присовският девически манастир ''Св. Пантелеймон''
ежегодно събитие

с.Присово, община Велико Търново, Област Велико Търново

Вашата оценка
4.3 от 4 гласа
27.07.2019 г. -
27.07.2019 г.


 
На юг от хълма Присой бърдо в Предбалканската котловина, се намира тиха и спокойна света обител, посветена на Свети великомъченик Пантелеймон, водеща началото си в далечната 1872 година.
Фолклорни фестивали и събори
Тогава, благочестивото семейство на Минчо Попрайчев и Дража Недялкова със собствени средства закупува една нива в източния край на село Присово и построява първата жилищна сграда.

По-големият им син Райчо вече бил послушник в близкия до село Присово още един манастир - “Св.Архангел Михаил”, където постъпва и бащата Минчо, след като по чудесен начин е изцерен от тежка болест.

Бащата приема монашеското име Методий, синът – Роман, а майката – Евфимия.

Иконостасът и камбаните са изработени и донесени от Букурещ. А по-късно – между 1888 и 1900 година, отново с помощта и волята на семейството, основало манастира, са построени западното крило – с камбанарията, и северното, които оформят и дават сегашния облик на обителта.

Още по времето на Освободителната война, тук квартируват руски офицери, начело с генерал Гурко.

Спомен от престоя им, е засаденото през 1877 година от тях вековно дърво – гледичия, което и до днес се намира в двора на манастира.

След смъртта на майката – схимонахиня Евфимия, последователно в Присовски девически манастир игуменстват две от дъщерите й, също участвали в неговото основаване.
Фолклорни фестивали и събори
От 1934 година, според устава вече е избрана игумения от монашеското сестринство.

Гордост за обителта е, че тежките години на атеизъм между 1944 и 1989-та не успяват да заличат нейното съществуване, а иноческия подвиг, молитвата и служението Богу чрез любов към ближния, не замират нито за миг.

И днес, щом известите на звънеца на малката портичка на присовски манастир “Св.Пантелеймон” за вашето пристигане, кротко и добродушно ще бъдете посрещнати от монахини и послушници, които с желание и гордост носят през времето историята му и пазят живо въгленчето на вярата по този край.

Присовският девически манастир е действащ.

Църквата е ремонтирана наскоро и в нея могат да се видят стенописи с образите на св. Панталеймон, Софроний Врачански, Паисий Хилендарски"княз Борис, св. Иван Рилски, патриарх Евтимий и Теодосий Търновски.

В купола е изрисуван Исус обграден с ангели и апостоли.
Фолклорни фестивали и събори
На олтара са разположени икони на Света Богородица, на св. Димитър на кон, на св. Панталеймон и икона на 26-те Зографски мъченици, която е копие на тази в Зографския манастир.

В дворът на Присовския манастир има осемстенна камбанария и чешма с издялан надпис в един от камъните 1910 г. Пред входа на манастира има каменна плоча, донесена от местността Никополис ад Иструм, която представлява древен езически жертвеник, върху който днес се извършват водосвети.

За контакти :
Телефон за връзка : 061105/411
Кметство:061105/479Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания