''Номинирани'' събития

Храмов празник на Къпиновският манастир ''Св. Николай Чудотворец''
ежегодно събитие

с.Велчево, община Велико Търново, Област Велико Търново

Вашата оценка
4.7 от 6 гласа
06.12.2021 г. -
06.12.2021 г.


 
Къпиновският манастир е действащ мъжки манастир. Храмовия си празник чества на 6 декември. Къпиновският манастир е разположен на брега на река Веселина на 5 км с. Велчево, на 8 км от с. Къпиново и на 14 км южно от Велико Търново.
Фолклорни фестивали и събори
Манастирът се намира на около 2 км от Плаковския манастир, поради което с него са наричани "манастирите-близнаци". До Къпиновския манастир се стига лесно от Велико Търново, като се следва пътят за село Велчево, а от там до обителта разстоянието е около 5 км.
Фолклорни фестивали и събори
Къпиновският манастир
е основан през 1272г. по времето на цар Константин Асен - Тих (1257 – 1277г.).
Фолклорни фестивали и събори
Надпис върху апсидата на днешната манастирска църква съобщава, че в същата година на това място е бил издигнат храм, наречен "Св.Троица".

През този период манастира е представлявал важен религиозен център, но с падането на Търново под турска власт е опожарен. В края на 17в. селяните от близките села успяват да издействат разрешение от турските власти за възстановяването му.

Къпиновският манастир
е опустошаван няколко пъти по време на турското робство, последният път през 1789г., след което през 1835г. е възобновен. Тогава е построена и сегашната църква "Св. Николай".

През 1856 г. братята Теодоси и Кесарий Хорозови от град Елена, даряват голяма сума за построяването на нови жилищни сгради.

В епохата на българското Възраждане Къпиновският манастир е едно от просветните и революционни огнища. В манастирът функционирало и килийно училище. Къпиновският манастир играе активна роля при подготовката на Априлското въстание

През 1794 г. за кратко време игумен на манастира е Софроний Врачански, където прави и оставя своя препис на "История славянобългараска".

През Руско-турската освободителна война край манастира станала голяма битка, като някои от загиналите руси са погребани в тук.

Най-ранния паметник на живописта произхождащ от Къпиновския манастир е т. нар. "Къпиновски поменик" от 1700г., съхраняван днес в Националния археологически музей в София.
Фолклорни фестивали и събори
Манастирската църква е богата и с икони от 18 и 19в.

Част от тях са двете икони в иконостаса :
- "Св. Илия"
- "Св. Димитър на кон"
Както и тези в предверието:
- "Въведение Богородично",
- "Св. Богородица с пророците" и
- "Христос с апостолите".
Тук се съхраняват и други интересни икони:
- "Петър и Павел" (1862),
- "Кръщение" (1862),
- "Богородица на трона" (1868),
- "Христос Вседържател" и др.

Красиви са иконостасните царски двери с резбени елементи, характерни за тревненските резбари. От 18в. е резбеният владишки трон.

В двора на Къпиновският манастир има кладенец-аязмо.
Фолклорни фестивали и събори
За контакти :
Телефон за връзка : +359 61101 312
Кметство : село Велчево, Дом № 97; 061101 / 220Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събориВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания