''Номинирани'' събития

Честване на 3 Март в с.Ветрен (първото пленено турски знаме)
ежегодно събитие

с.Ветрен,Община Мъглиж,Област Стара Загора

Вашата оценка
4.3 от 4 гласа
03.03.2021 г. -
03.03.2021 г.


 
Организира се всяка година на 3 март възпоменателно честване на битката, при която казашки отряд от дружините на генерал Гурко пленява над Ветрен първото турско знаме в историята на Руско-турската война.

Инициативният комитет за възстановяване на Руския паметник до Ветрен , заедно с местната ловджийска дружина организира всяка година на 3 март възпоменателно честване.

Тук се е състояла битка при която казашки отряд от дружините на генерал Гурко пленява над Ветрен първото турско знаме в историята на Руско-турската война.

Поднасят се венци, цветя и речи, изпълнява се почетен залп с пушки.

Читалището организира всяка година обредния обичай Лазаруване на празника на селото - Връбница, както и празничен фолклорен концерт за жителите и гостите на Ветрен.

Читалищното ръководство организира всяка година Коледарска дружина, която обикаля селото на Бъдни вечер. Участват млади и стари коледари, под ръководството на най-стария коледар.

Облечени в народни носии, коледарите изпълняват коледни песни и наричания за здраве, берекет и късмет през Новата година.

Първото пленено турско бойно знаме в историята на Руско- турската освободителна война - в битка край Ветрен, в която е участвал и княз Александър Батенберг.

Много малко известен факт от събитията през Руско- турската освободителна война е пленяването на първото турско знаме .

На 4 юли (стар стил), 1877 г. разузнавателен отряд от 4-та стрелкова бригада извършва поход от Хаинбоаз в посока Шипка. Точно край с.Ветрен, на 25 км. източно от Казанлък, в подножието на Балкана и местността Куйлуша -Първомайската чешма, отрядът попада на турски военен патрул.

В завързалата се схватка, в която участие взема и бъдещият княз Александър Батенберг, турците са разбити, а бойното им знаме пада в плен на руснаците. В битката загиват и 8 руски войника, заедно със своя знаменосец редник Никифор Лукоянцев, за което свидетелства и оригиналния надпис на паметната братска могила.

Там пише:
4-ой стрелковой бригадьі 8-ми: Стрелькам павшим в бою. 4-во юля 1877 года.


Имената на останалите седмина загинали братушки са съхранени в историческия музей в гр. Бяла, Русенско. За съжаление не е известна съдбата на плененото турско знаме.

В памет на това знаменателно събитие и в памет на загиналите руски войници, недалеч от с.Ветрен е издигната първата братска могила.

Това е и първият т.н Руски паметник, измежду хилядите подобни, издигнати след Освобождението братски могили в България.

Преди няколко години е учреден Инициативен комитет от селото за възстановяване на порутения паметник. Установен е контакт с представителя на Руското посолство в България г-н Бойчук. С неговото съдействие е възстановен кръстът на паметника, както и оригиналния надпис.
Фолклорни фестивали и събори
Оттогава до днес винаги на 3 март жители на селото се събират на това паметно място, за да отдадат почитта си към загиналите освободители.

За контакти: НЧ”Народна просвета 1889”г.; тел.:0879205684
e-mail: ch_narodnaprosveta@abv.bg
Телефон: 04332/2260Ако имате възможност, ако Ви харесва нашето съдържание и подход, моля, подкрепете проекта. Нашата работа няма да бъде възможна без Вашата помощ:

Искрено Ваш,
Екип на www.SABORI.BG; Contacts Us: sabori@mail.bg


Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Фолклорни фестивали и събори

Вижте по-голяма картаВсички текстове и изображения в този сайт са под закрила на ЗАПСП. Използването, копирането и публикуването на част или цялото съдържание на сайта е забранено.
"Събития с конкурсен характер (всички)"
 
Магия, Цветове и Усещания